2021-01-21 48 瀏覽
同我熟嘅朋友都知佢係香港出世嘅北方人,食餃子大,係超級餃子怪🥟 .但自從公公離開咗之後就冇人再包俾我食,我又懶,好多時候都係買急凍餃子返黎煮。最近去開屯門探我細佬,知道附近新開咗間餃子店「餃里」,除咗可以外賣湯餃、煎餃,仲可以買生餃返屋企自己煮黎食,我即刻買返一打返去試😋.韭菜鮮肉餃🥟媽媽用咗鮮魚湯去煮,韭菜味好香濃,韭菜同肉嘅比例剛剛好,咬開好多肉汁,真係勁好食!.清新素餃🥬同樣用咗鮮魚湯去煮,素餃入面材料豐富,有冬菇、紅蘿蔔、翠肉瓜、沙葛、菜脯、木耳、蘑菇,仲有韓式餃子常見嘅粉絲,所有材料味道好夾,值得一試!.芝士粟米鮮肉餃🧀今次用咗煎嘅方法去煮,餃子外脆爆汁,芝士溶喺粟米同豬肉之間,味道非常之夾,真係超級好食!.❤️煎餃貼士❤️有啲人好怕煎餃,因為煎得唔好會燶面但入面唔熟,秘密係用細火煎,煎到表面金黃色,加少少水加蓋煎焗,水蒸氣會令餃子快啲熟同juicy啲,收水煎多陣就可以做到外脆爆汁🤤.呢間餃子店真係好值得推介👍🏻👍🏻 如果大家去開屯門,記得買返屋企試下,好食過出面好多餃子😋.💰外賣生餃價錢💰韭菜/ 椰菜/ 芹菜/ 香茜 - $46打泡菜/ 咖哩/ 紫菜/ 素餃 - $52打芝士粟
韭菜鮮肉餃🥟
清新素餃🥬