2022-12-31 72 瀏覽
今日嚟到銅鑼灣一間食粵菜館既新店,高級私房菜配合新式潮裝修✨地點係時代廣場行入一條街就到啦,路痴既得都覺得方便易搵😆🥢食物1️⃣萬鎔四喜拼盤材料蝦棗🦐, 蟹棗🦀️, 油泡帶子, 梅羔骨 被稱為 「新四大古早味傳統手工料理」蝦棗🦐蟹棗🦀️保留原材料鮮味,食落滑溜美味。帶子彈牙鮮甜美味,Size又好大粒🤗拼盤味道計以梅羔骨為首👍🏼外層有少少脆口,味道酸酸甜甜好好食😋2️⃣胡椒雞湯灌湯餃我最鍾意食既一款😋足料大隻灌湯餃,加上濃濃嘅胡椒湯味,盅底用蠟燭保持溫熱,就算我顧住影相都唔會攤都凍哂😂3️⃣菊花上素石榴球最精緻美麗嘅菜式,精緻石榴球南瓜湯底,感覺簡單嚟顯得高貴✨素食清淡得嚟亦可以好滋味😄4️⃣方魚芥蘭芥蘭配方魚咸香爽脆,方魚細細塊有好香既咸鮮味,唔覺唔覺係咁食到停唔停到口🤣5️⃣黃金糖醋煎麵傳統經典菜色,香脆煎麵透發陣陣蛋香,加糖加醋食留有傳統風味😋6️⃣萬鎔班蘭糕有淡淡班蘭味道,似香煎年糕嚟唔太韌太飽肚,亦唔會太甜,師傳這個新嘗試感覺新穎又好食唔錯👍🏼🫖小青柑普洱茶飲前聞一聞青柑香氣撲鼻,冇一般普洱茶咁濃而比較清新。

🥢食物
1️⃣萬鎔四喜拼盤

蝦棗🦐蟹棗🦀️保留原材料鮮味,食落滑溜美味。

帶子彈牙鮮甜美味,Size又好大粒🤗

2️⃣胡椒雞湯灌湯餃

3️⃣菊花上素石榴球

4️⃣方魚芥蘭

5️⃣黃金糖醋煎麵

6️⃣萬鎔班蘭糕

🫖小青柑普洱茶
飲前聞一聞青柑香氣撲鼻,冇一般普洱茶咁濃而比較清新。