2021-12-17
今日專登去咗日出康城搵朋友,見到呢間燒肉新開,個格局幾靚就入去試吓,因為全部朋友都鍾意食和牛,見到就即刻心心眼😍😍。一行埋去個接待就同我哋介紹佢哋嘅牛肉係日本鹿兒島嘅和牛,一入到去就俾咗一張好舒服嘅卡位俾我哋,基本嘅圍裙濕紙巾同埋口罩套都已經一套放晒喺枱面,同埋一坐低就已經安排咗熱茶🍵,非常周到。佢哋喺個餐牌上面已經列明左啲牛肉嘅部位名稱,好清楚可以有張牛既圖片可以睇到。我哋呢啲懶人最啱就係叫套餐,我哋四個都係叫咗「帝」Omakase menu , 見到佢個餐仲會送一大片「野原燒」,非常吸引我呢啲食肉獸。首先佢會嚟咗三款肉先,包括牛胸腹,特上牛肩肉同埋肉眼蓋肉😍😍,嗰度啲樓面態度非常好,始終靚嘅肉如果over cook左就會晒左,放落去燒之前佢都會先介紹咗呢一塊係咩肉,唔會話食完唔知食咗啲咩。食完呢三款之後就會上埋其餘嘅肉,有三筋,大三角,上腿肩胛肉,肩胛肉本身就已經係一個好好食嘅部位,加埋佢係和牛,入口即溶,好食到不得之了。之後佢就上埋送嗰塊「野原燒」,勁大塊,好驚喜,諗住送嘅會係好細塊🤤一塊肉撈埋日本雞蛋再配埋個木魚清湯,非常滿足。之後仲有一個海膽牛柳飯,海膽都好鮮甜,我同朋友都食
之後佢就上埋送嗰塊「野原燒」,勁大塊,好驚喜,諗住送嘅會係好細塊🤤一塊肉撈埋日本雞蛋再配埋個木魚清湯,非常滿足。之後仲有一個海膽牛柳飯,海膽都好鮮甜,我同朋友都食得好開心,舖頭都比較通風所以我哋都唔覺得個身好大浸味,呢樣值得一讚。
最後就有個甜品蕨餅,又好食又飽肚,成餐都食得好滿足🤤🤤
野原燒
海膽牛柳飯
蕨餅
海膽牛柳飯
三筋,大三角
上腿肩胛肉(辣椒肉)
牛胸腹/特上肩肉/肉眼蓋肉