2023-01-17
難得過開港島,緊係要搵下啲特色餐廳 😗 同朋友食完 lunch,一路行下傾下計,攰攰地經過清風街就見到呢間餐廳 🍹 起初以為係西式酒吧,原來係 fusion 尼泊爾🇳🇵菜~裝修簡約,有個開揚路邊 bar 位,清風街唔算多車都唔駛太過食塵,可放心坐 🤣 室內大概 12 張枱,位置寬躺,唔駛驚同隔離枱鬥大聲 🔊 同埋因為有個 open bar seats, 所以空氣好流通舒服 😌純粹坐低傾下計,所以簡單點咗幾款小食:松露薯條🍟 配蒜泥蛋黃醬$78/份、尼泊爾豬肉餃子🥟 配祖傳蕃茄辣椒醬$88/7件、酥炸三文魚可樂餅配辣蛋黃醬$118/5件🤤 三款小食本身都好味,但最畫龍點睛係啲醬 ! 尤其係Momo (豬肉餃子🥟) 祖傳蕃茄辣椒醬~ 雖然餃子食落同平時港式/韓式無太大分別,但醬汁辣得來帶酸,本身怕辣嘅我都係咁點 🤪 而小食會等別推介可樂餅,新鮮炸起又熱又香又脆口,點埋啲凍嘅醬汁,好似食緊心太軟配雪糕咁,個口又熱又凍好複雜 haha 👍🏻👍🏻食野又點可以唔飲野呢~老闆介紹咗杯未 on list 嘅香茅檸檬梳打,食完咁多煎炸野緊係要舒緩一下熱氣嘅喉嚨 🥵 所以呢杯飲品介紹得好,希望之後會上餐
食野又點可以唔飲野呢~老闆介紹咗杯未 on list 嘅香茅檸檬梳打,食完咁多煎炸野緊係要舒緩一下熱氣嘅喉嚨 🥵 所以呢杯飲品介紹得好,希望之後會上餐牌啦 😙👍🏻
題外話:幾位老闆係尼泊爾年輕人,雄心壯志,喺當時疫情限制🚫都未放寬下都仲開酒吧 😳 香港人創業開餐廳都已經唔容易,更何況幾位後生仔用外語溝通,由搵鋪位、裝修、入貨等,到推廣餐廳俾區外人認識,都需要更多動力.... 傾傾下計話請埋我地飲野,所以杯飲品係唔知幾多錢 😅