2024-08-19
大埔新開嘅泰國菜,新開試業。無論情侶或一大班朋友都適合去食。先講環境由於係試業同無咩人,所以老細用咗一張枱去放佢地一啲雜物同文件,不過就無傷大雅。餐廳播放泰文歌配合返佢係泰國菜主題,加上柔和嘅燈光,其實都幾舒服。佢地亦有一張大枱可以比起碼十個人去坐,仲提供坐墊,所以坐得舒適。因為我地係一大班人去又唔知點揀,於是係由廚師拍板。以下係部份菜式,因為有啲唔記得相機食先,所以就唔提及。先嚟嘅係木瓜同青芒果沙律,酸甜辣適中,如果中意偏酸嘅可以揀青芒果,想清新嘅就揀木瓜。之後就係泰式生蝦同生蠔,生蠔本身就唔係好關泰國事不過勝在配上佢地自家製嘅泰式醬,清新酸爽得嚟又唔會蓋過生蠔嘅甜味。泰式生蝦都係配上佢地嘅泰式醬,中意辣啲嘅可以食埋上面嘅指天椒,不過我自己就覺得會過辣。生菜包,正路嘢,微辣。炒泰式蝦,佢好似係用冬蔭公嘅味道去炒。由於蝦本有走油比較香口,加上冬蔭公嘅酸爽辣,真係想連殼都食埋😂炒泰式蟹,望見個醬好厚以為好濃味,其實就係甜甜酸酸配合芫荽香氣,無蓋過蟹本身嘅味,反而襯到蟹肉清甜嘅味道。泰式串燒,同平時啲樣有唔同,嚿肉好大嚿,我自己最中意牛,因為juicy又有牛香而且我本身中意食牛。菠蘿炒飯,
無論情侶或一大班朋友都適合去食。
生菜包,正路嘢,微辣。
菠蘿炒飯,望落以為好濕,其實還好。食落去粒粒分明,炒飯香氣十足而且帶有菠蘿輕微嘅酸甜味。佢地仲加咗啲提子乾,酸酸地令我地班友差不多飽都仲係想食😂
整體嚟講,真係值得一試嘅餐廳。喺宜家呢個時勢仲見到咁有心去經營嘅,真心值得支持一下。