2016-09-26
約左男朋友同埋佢個同事一齊去佢就近公司食粥底火鍋,佢地話黎食過下午茶唔錯,仲發現夜晚有得打邊爐,$198 免加一,非常經濟實惠,決定黎一試!門面係茶餐廳格局,原來日間做茶記,夜晚轉場做粥底火鍋$198,2-3位有6款生猛海鮮食,另外仲有6款打邊爐配料選擇,飲品仲要係任飲,真係就禁望餐牌都已經流哂口水海鮮因為即叫即劏關係,等左15分鐘左右就上枱海鮮拼盤攞放精美好有心思,蟹黎到時仲識郁,真係好生猛3人份量既海鮮(有蟹,鮑魚,魚,海蝦,聖子,蜆),全部都非常新鮮海蝦 - 真係好鮮甜同彈牙,唔沾任何調味已經好好食魚 - 好正,魚質非常滑同厚肉鮑魚 - 碌5分鐘左右食得,好爽甜彈牙蜆 - 有部分蜆肉有小小沙,但都食得出好新鮮最正既當然係聖子同埋蟹蟹- 啖啖膏,蟹味濃郁,蟹肉鮮甜,平時唔拆蟹腳既我今次都爭任食😆聖子 - 好大隻,無沙,仲要勁彈牙爽甜食完個海鮮已經非常滿足!之後再黎就梗係要食下肉,肥牛同豚肉當然唔小得,肥牛肉質較有咬口,牛味勁濃郁,3人入量非常大方,竟然比2碟我地!丸類食身都係新鮮手打,非常有誠意👍🏻等所有配料都食光之後,店員會加入煮熟既飯落鍋,慢慢攪成粥。粥再吸收左之前的海鮮和肉既
門面係茶餐廳格局,原來日間做茶記,夜晚轉場做粥底火鍋 $198,2-3位有6款生猛海鮮食,另外仲有6款打邊爐配料選擇,飲品仲要係任飲,真係就禁望餐牌都已經流哂口水 海鮮因為即叫即劏關係,等左15分鐘左右就上枱
海鮮拼盤攞放精美好有心思,蟹黎到時仲識郁,真係好生猛
3人份量既海鮮(有蟹,鮑魚,魚,海蝦,聖子,蜆),全部都非常新鮮 海蝦 - 真係好鮮甜同彈牙,唔沾任何調味已經好好食 魚 - 好正,魚質非常滑同厚肉
鮑魚 - 碌5分鐘左右食得,好爽甜彈牙 蜆 - 有部分蜆肉有小小沙,但都食得出好新鮮
最正既當然係聖子同埋蟹
蟹- 啖啖膏,蟹味濃郁,蟹肉鮮甜,平時唔拆蟹腳既我今次都爭任食😆 聖子 - 好大隻,無沙,仲要勁彈牙爽甜
食完個海鮮已經非常滿足!
之後再黎就梗係要食下肉,
肥牛同豚肉當然唔小得,肥牛肉質較有咬口,牛味勁濃郁,3人入量非常大方,竟然比2碟我地! 丸類食身都係新鮮手打,非常有誠意👍🏻 等所有配料都食光之後,店員會加入煮熟既飯落鍋,慢慢攪成粥。粥再吸收左之前的海鮮和肉既鮮味精華
由於有南瓜的關係,粥慢慢變成金黃色,再加入菜甫,芋頭粒增添香味,
令整碗足好鮮甜滑綿👍🏻