2020-02-22
食omakase 食上癮,今日去左金鐘搵到間幾有人氣既日本餐廳!我地揀左$980既廚師發板,成個set 有前菜、刺身、壽司、和食同甜品。呢款刺身叫粒貝師傅粒貝上放左岩鹽,係比較硬身既,所以食落爽口,可不用點醬直接食,或者加d生磨wasibi, 但唔好將呢d 生磨wasibi放入豉油。之後食左個吞拿魚拖羅溶佢有啲芝麻蔥花等嘅材料,再加埋醬料,就咁加washibi 食就得,超級好食呀!想食多一匙羹。d 拖羅溶好肥美!!!之後到壽司既部分,師傅安排左壽司由淡味開始食起。呢間鋪頭嘅魚生都好特別,好多我都冇見過,冇食過,覺得有喜出望外嘅感覺!眼仁奈加上白乾莓,可以突出魚生嘅淡香味。系撚鯛師傅用左火炙的方式整,壽司面上係浸既海帶味,有少少入口即溶既感覺,正呀。個魚嘅名都好正🤣🤣赤蝦加上松葉蟹膏同海葡萄,係一個幾好嘅配搭!因為赤蝦味比較淡,所以加番一啲重味少少嘅配料,食落有層次!大阪燒每次食大阪燒都會留意啲柴魚,柴魚郁下郁下好得意😎我覺得呢度嘅大阪燒都整得幾好食,拍得住日本食嘅口感😝😝天婦羅🍤有炸蝦、目光魚(呢種魚係我第一次食嘅,佢有唔少嘅微骨,食落又幾香口喎!)、青椒入邊有明太子辣辣地,呢度嘅天婦
呢款刺身叫粒貝
之後食左個吞拿魚拖羅溶
眼仁奈加上白乾莓,可以突出魚生嘅淡香味。
系撚鯛
大阪燒
天婦羅🍤
有炸蝦、目光魚(呢種魚係我第一次食嘅,佢有唔少嘅微骨,食落又幾香口喎!)、青椒入邊有明太子辣辣地,呢度嘅天婦羅同出邊食嘅都幾唔同,好有新鮮感。
櫻花蝦明太子茶漬飯
櫻花蝦同明太子互相輝映,唔會搶過味道,呢一餐廚師發板真係好豐富,食得好飽!
喜歡新鮮感嘅你,就可以嚟呢一間日式餐廳試吓,因為一定有驚喜,可以食到之前未食過嘅魚類🤤🤤