2017-03-15
踏入三月,就係我嘅生日之月,妹妹話同我慶祝生日帶我食好野,就黎到呢到食日本新鮮嘅海鮮。我地見到有兩間分店,尖沙咀個間好多人推薦,不過我地住港島,銅鑼灣相對近d,我諗質素應該差唔多因為我地驚夜晚太多人,所以諗住中午去食,中午人流果然少d,唔洗等就有得入首先我地叫左幾款刺身,全部刺身都好新鮮,好有鮮味。榮螺刺身係好爽脆嘅口感,食落好清爽,一d都唔腥。海膽刺身勁好食,非常新鮮,有天然海膽嘅甜味,呢個海膽係偏橙色,唔係一般見到嘅黃色。一片片海膽食真係一大享受。生蠔都係好推薦,其實我本身唔係特別中意食生蠔,但黎到呢d食新鮮水產嘅店,一定要試下生蠔。呢個生蠔嘅色澤好靚,脹泵泵咁,仲好大隻添。食落去飽滿多汁,一d都唔腥,仲可以食到大海嘅感覺。之後就開始熱食嘅部分。銀鱈魚味道非常好,係我數一數二中意嘅料理之一。估唔到熱食都咁出色。魚肉口感非常滑,外皮烤到少少脆,入面鮮嫩帶有魚汁。最正就係佢嘅調味做得好好,宜家諗番都想再食。芝士魚蛋都唔錯,職員會幫手烤呢d食物,岩岩烤完外脆內軟,芝士變成軟心,正呢個蟹殼又係黎到必試,我地叫左兩倚個口味,但其實我覺得兩隻味都差唔多😝入面有滿滿嘅蟹膏,仲有蟹籽,蘿蔔絲等材料
因為我地驚夜晚太多人,所以諗住中午去食,中午人流果然少d,唔洗等就有得入 首先我地叫左幾款 刺身,全部刺身都好新鮮,好有鮮味。榮螺刺身係好爽脆嘅口感,食落好清爽,一d都唔腥。海膽刺身勁好食,非常新鮮,有天然海膽嘅甜味,呢個海膽係偏橙色,唔係一般見到嘅黃色。一片片海膽食真係一大享受。 生蠔都係好推薦,其實我本身唔係特別中意食生蠔,但黎到呢d食新鮮水產嘅店,一定要試下生蠔。呢個生蠔嘅色澤好靚,脹泵泵咁,仲好大隻添。食落去飽滿多汁,一d都唔腥,仲可以食到大海嘅感覺。 之後就開始熱食嘅部分。銀鱈魚味道非常好,係我數一數二中意嘅料理之一。估唔到熱食都咁出色。魚肉口感非常滑,外皮烤到少少脆,入面鮮嫩帶有魚汁。最正就係佢嘅調味做得好好,宜家諗番都想再食。
芝士魚蛋都唔錯,職員會幫手烤呢d食物,岩岩烤完外脆內軟,芝士變成軟心,正 呢個蟹殼又係黎到必試,我地叫左兩倚個口味,但其實我覺得兩隻味都差唔多😝入面有滿滿嘅蟹膏,仲有蟹籽,蘿蔔絲等材料,令口感更加豐富。 烤完之後就變成咁,d蟹肉滿滿咁係蟹殼到,好吸引,味道都好好,有濃郁蟹膏味,口感香滑,仲有不同嘅配材增加口感。我仲叫左飯糰一齊搭配食。 蝦好大條,而且好新鮮,生果陣已經可以見到有好多膏 肉質爽口彈牙,啖啖肉好正,可以食到蝦嘅鮮味,不過因為無調味,所以比較普通,中意食蟹多d 我地仲叫左兩杯飲品,我呢杯係巨峰燒酌,巨峰提子梳打加日本燒酒。飲品好大杯,價錢都幾抵,而且味道好易入口,有燒酒味但唔太濃,巨峰提子梳打嘅味道較出。岩晒我呢d唔中意飲烈酒嘅人。 其實一餐食落黎價錢都唔平,不過質素都做到嘅,特別中意海膽,銀鱈魚同蟹。係呢d慶祝嘅日子食都唔錯