2016-04-08 2680 瀏覽
相約了一班老朋友到這裡食飯, 海鮮非常新鮮好樣, 小菜又有水準蒸鍋底層有米再放入南瓜同排骨, 原來要等到最後就會變成粥的.海鮮即蒸即食的感覺非常到胃, 新鮮熱辣, 睇住佢熟, 睇住佢流口水隻隻海鮮都大大隻有南非龍蝦, 蒜蓉蟶子, 都幾大隻, 啖啖肉大元貝, 好鮮甜跟住有個2味南非鮑魚, 一邊係蟲草花, 一邊係薑葱雞油, 可以比我地各自揀鐘意嘅喜好口味, OK喎, 同埋堅新鮮, 大細對我嚟講, 岩岩好見到佢地有個菜叫冰鎮本地斑馬瀨尿蝦, 好吸引, 雖然覺得有點貴, 要$468, 但係一大班朋友無理由掃興,上枱, 嘩! 好大隻呀, 隻色冷冷地白, 好特別, 試入口超好味, 好多膏, 新鮮, 好值, 分完一舊仲想再食, 哈哈,仲叫左個咕嚕肉, 好獨特, 不同以往我在出面食開的一舊舊炸排骨, 哩度都係一舊舊, 但係滑嘟嘟架, 好靚仔, 而且好好食去返蒸爐食蒸嘢, 好鐘意哩個, 黑松露墨魚滑配心型蘿蔔, 好有心思呀, 見到心心就開心, 無苦澀味, 墨魚滑夠滑, 好味道仲有叫左個本地手切牛頸脊, 要$328, 蒸一分鐘就可以開蓋食得, 開蓋時有7-8成熟, 入口剛剛好, 唔太生, 好嫩本人好鐘意食
南瓜排骨粥底
隻隻海鮮都大大隻
有南非龍蝦, 蒜蓉蟶子, 都幾大隻, 啖啖肉
蒜蓉南非龍蝦/蟶子
大元貝, 好鮮甜
日本大元貝
跟住有個2味南非鮑魚, 一邊係蟲草花, 一邊係薑葱雞油,
南非飽魚(薑葱雞油/蟲草花)
上枱,
冰鎮本地斑馬瀨尿蝦
仲叫左個咕嚕肉,
咕嚕肉
去返蒸爐食蒸嘢, 好鐘意哩個, 黑松露墨魚滑配心型蘿蔔,
黑松露墨魚滑蘿蔔
心型蘿蔔配黑松露墨魚滑
本地手切牛頸脊
本人好鐘意食膏, 頭先瀨尿蝦食唔夠喉, 所以叫左個蟹膏蒸糯米飯, 我當然要食個蟹蓋啦, 嘩,又係好味, 食埋哩舊膏就夠滿足了
膏蟹蒸糯米飯
最後試埋佢個南瓜排骨粥底,
南瓜排骨粥
嗯~ 無我想像中咁有海鮮味架原來, 清淡的.
食到好飽了, 真係要夠大班人嚟食先食得哂咁多樣嘢食