2018-04-28 99 瀏覽
之前朋友係社交網站提過蝦棧,話佢小店得黎好好食,今日係太子比我見到佢個廣告牌,係緣份呀!既然係附近,一於去試下!一啲都唔難搵,係花園街隔離個條“食街”一直行到尾就見佢。是日係平日既3點多,佢竟然有開門,而且無論大餐牌定午餐餐牌都叫得!一入到門口比右手邊有一排大魚缸吸引住,好大隻蝦好靚仔好肥美姐😍😍令你覺得一定要食佢!平日既關係,得一個男人係度食緊午餐,食到後來我地仲包場到最尾!雖然有午餐餐牌,但一場黎到緊係試左佢主餐牌先啦!蝦既菜式唔平,$188平均6-8隻蝦,視乎大小。其他菜式都好好好吸引,最後叫左檸檬蝦同生燒海花螺,因為廚師推介同張相好吸引😂餐牌上有靚相絕對有優勢!下面呢個係午餐餐牌叫左一杯特飲:薄荷檸檬梳打,好檸檬,薄荷味唔夠,亦唔覺飲到梳打,係檸檬青檸水。檸檬蝦黎喇!好香呀!!呢個檸檬蝦汁出奇地好味,咸得黎有檸檬味,有檸檬味得黎又唔會覺得古怪。隻大蝦一食,不得了😍😍好鮮好甜好juicy好肥美呀!食得出“新鮮”兩個字!最緊要佢又煮得岩岩好,肉質超嫩,啲肥膏流哂出黎!個煲都應記一功,保留哂所有蝦汁精華,呢煲蝦真係不得了超好食!必食大大大推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食完個蝦,回味緊既時候,碟

下面呢個係午餐餐牌

薄荷檸檬梳打

檸檬蝦

食完個蝦,回味緊既時候,碟生燒海螺終於黎!佢都唔平,價值$138,對佢無期望嫁,螺囉,同埋燒喎,可能乾乾地囉。但一食,又係不得了!!😍點解會咁鮮甜嫁?!仲一啲都唔乾!隻隻拉舊肉出黎仲有汁既!螺食得多,未食過鮮甜到咁既!必食推介👍🏻👍🏻!
生燒海花螺

食完兩碟好滿足既海鮮,開左個胃。見到午餐餐牌個啲小食平過正餐牌,又叫左幾碟試下。
先有墨魚黑白卷~炸物黎既,即炸腐皮卷,包住分別係白色既墨魚肉,同墨汁既墨魚肉,各兩條,4條$35,好ok丫。好好味喎!舊墨魚好好食,腐皮炸得好脆,配上佢碟甜酸醬,真係一流!
再有麻辣木耳~食完先發現佢未影相,好爽好脆既木耳,個汁係麻麻辣辣,$15蚊好抵食!
墨魚黑白卷/麻辣木耳

仲有碟滷蛋~好有滷水味,蛋黃好似布甸咁,好果唔係咁咸真係好食既!不過好咸。
溏心滷蛋
總結:好有驚喜既小店,所有食物一啲都唔馬虎,食得出佢係用心煮每一道菜,服務員姐姐好禮貌又有笑容。海鮮雖然唔平以小店黎講,呢幾樣野我地食左四百幾蚊,但絕對值回票價!呢間小店應列入必試清單裡面,大家下次經過太子一定要試下!
2018-04-26
薄荷檸檬梳打