2024-03-25
自從老婆陀仔,成年都冇帶過佢去食壽司,依家老婆坐完月,梗係要帶佢去食下壽司啦,呢間魚一壽司都算出名,本身係元朗開店先,依家銅鑼灣都有分店,我地就去左銅鑼灣店食啦🍣🍣🍣我地有卡位坐,坐位都幾舒服,枱面有壺茶比客人飲,點餐就係用QR code電話落單,佢地唔止有壽司食,仲有各種和食,串燒,丼飯,冷麵,燒物,天婦羅等等既日式食物🍣🍱🍡🍤🍙我地真係太耐冇食壽司,所以主要都係食壽司,不過都嗌左份沙律同冷麵既😆芒果蟹籽沙律($58)蟹籽脆卜卜,青瓜都係清新爽脆,幾件芒果伴碟都算鮮甜,由一份好味沙律開餐真開心😄手卷鰻魚手卷($20)件鰻魚燒得唔錯,size適中,最緊要手卷既紫菜冇淋曬👍🏻炸軟殼蟹手卷($28)隻軟殼蟹新鮮炸出黎,熱辣辣咁食夠曬正,同樣手卷紫菜係冇淋到👍🏻卷物火龍卷8件($88)火龍卷即係炸蝦卷,賣相好靚之餘,蝦都炸得好食,有成8件咁多,幾抵嗌🐲🐉軍艦蟹籽軍艦2件($22)蟹籽質素同沙律一樣,脆卜卜,好味蔥吞拿魚腩軍艦2件($28)佢係吞拿魚腩蓉既軍艦,份量都唔少同埋好食🤓三文魚籽軍艦1件($24)呢個三文魚籽真係正,每粒都好有光澤,食落充滿魚油味😍壽司三文魚壽司2件($18)香港人一
芒果蟹籽沙律($58)
手卷
鰻魚手卷($20)
件鰻魚燒得唔錯,size適中,最緊要手卷既紫菜冇淋曬👍🏻
炸軟殼蟹手卷($28)
卷物
火龍卷8件($88)
軍艦
蟹籽軍艦2件($22)
蟹籽質素同沙律一樣,脆卜卜,好味
蔥吞拿魚腩軍艦2件($28)
佢係吞拿魚腩蓉既軍艦,份量都唔少同埋好食🤓
三文魚籽軍艦1件($24)
呢個三文魚籽真係正,每粒都好有光澤,食落充滿魚油味😍
壽司
三文魚壽司2件($18)
香港人一般都鐘意食既壽司,睇佢個外表都靚,食落新鮮同埋有接近三文魚腩既滿足口感🍣
北寄貝壽司2件($15)
北寄貝壽司新鮮爽口😁
玻璃蝦壽司2件($15)
玻璃蝦既肉質幾彈牙🦐
厚切鰻魚壽司1件($22)
佢既質素同鰻魚手卷一樣掂,手卷壽司各有口感,我就鐘意手卷有埋紫菜咁食😜
火炙左口魚邊1件($20)
左口魚邊燒得好掂,d油脂係條魚度入口好有油份既感覺👏🏻
火炙三文魚1件($10)
同冇燒既三文魚一樣肥美,燒完口感唔同,有d燒過既香味✌🏻
日本直送大拖羅壽司1件($45)
大拖羅我唔捨得太早食,留到最尾先食,佢都冇令我失望,有入口即溶既感覺,食到件咁正既拖羅好幸福🥰
喬麥冷麵($42)
我感覺香港好少有食喬麥麵既地方,去日本就好多,我自己就好鐘意食既,呢度整得都有水準,麵夠爽口,撈埋wasabi同冷麵汁食,完全有日本feel🤩
呢間壽司店食物新鮮高質得黎價錢又唔算貴,仲有好多香港人鐘意既日式野食揀,我覺得性價比係極高,去食單點壽司,日式食物既話真係推介大家黎食🫶🏻