2020-10-12
木船餐廳嘅餐牌經常都轉,今次我哋已經係第三次嚟食㗎啦。上次同朋友食過一個豚肉飯好好食,所以決定今次再食多次。.金雀炸蝦球(推薦指數:😋😋😋😋😋)$28廚師將蝦膠溝埋啲粟米,外層用好似雀巢嘅脆皮炸到趣卜卜,啱啱炸起,外層好脆,口感好好,蝦餃加咗粟米,仲可以增加蝦嘅鮮味同埋甜度添!.滑蛋燒鰻魚大碗飯(定食)$88一個定食有一大碗飯、一個冬陰功湯同埋有三個小食,其實真係好抵食。.冬陰功湯 (推薦指數:😋😋😋😋😋)除咗保留泰式辣辣地嘅風味之外,亦都符合香港人唔會太辣嘅口味,飲完有少少後勁,酸同辣嘅平衡做得啱啱好,仲有用椰奶令到成個湯得更加香,整體來講係刺激好飲的。ps仲要都幾大碗。.滑蛋鰻魚大碗飯(推薦指數:😋😋😋😋😋)蛋炒得好滑,但係絕對唔係水稀果隻,實睇得明有咁滑,功夫真係好!蛋係冚晒成碗飯,之後表面仲有一條鰻魚,鰻魚嘅size都OK,當然你話係去到好大啦,但絕對係接受到。即係話緊配合埋滑魚燒汁食,係配合既!.三色小食有魚餅、中華沙律、蛋沙律,都可以話係中日泰的組合,我滿足你三個願望。.肉丸扎肉鮮雞湯(推薦指數:😋😋😋😋😋)佢算係一個越式傳統河粉嘅湯底,因為可以再做得濃味d,所以推薦你哋飲
上次同朋友食過一個豚肉飯好好食,所以決定今次再食多次。
金雀炸蝦球(推薦指數:😋😋😋😋😋)$28
滑蛋燒鰻魚大碗飯(定食)$88
冬陰功湯 (推薦指數:😋😋😋😋😋)
滑蛋鰻魚大碗飯(推薦指數:😋😋😋😋😋)
肉丸扎肉鮮雞湯(推薦指數:😋😋😋😋😋)
佢算係一個越式傳統河粉嘅湯底,因為可以再做得濃味d,所以推薦你哋飲冬陰功湯好過飲呢個鮮雞湯。
招牌燒豚肉飯(定食)(推薦指數:😋😋😋😋😋)
豚肉係用咗一個酸酸地辣辣地泰式嘅汁係一齊燒,燒得好Juicy,食落十分開胃。再配合埋喺表面嘅青木瓜沙律,減低食肉類的油膩程度。非常推薦,真係可以做到招牌菜。呢個飯同埋鰻魚飯呢,真係好大碗,男仔一定會飽肚。呢個酸酸地辣辣地嘅泰式燒汁係多到可以滲透入啲飯入邊,唔係普通白飯咁簡單。