2009-04-22
3月18日, 每次去完旅行番黎, 都會食番一d港式野, 今次亦唔例外~ 上網見到呢間嘅瑞士汁炒牛河好出名, 仲要係喺石塘咀咁平民化嘅地區~ 好! 我地就行遠少少黎食~ 黎到兩點半, yeah~ 有下午茶餐~::: 瑞士汁炒牛河 + 凍奶茶 ::: $28食過太平館嘅瑞士汁牛河, 呢度嘅瑞士汁深色好多, 味道略甜, 而且汁嘅份量好多. 牛肉都ok嫩! 仲有好多菜芯~ 不過菜芯就質素參差, 有老有嫩~ 整體味道係唔錯, 不過睇清楚d, d河粉白雪雪, 唔似有同d瑞士汁炒過wor… 所以無炒牛河個種乾身. 而且要自己撈勻先可以食. 不過廉價瑞士汁牛河, 論味道都算食得過~::: 豬扒炒拉麵+ 凍檸茶 ::: $28唔錯都炒得幾香, 係真係有炒過~ 豬扒好食, 睇落有d乾咁不過咬一啖個感覺就知唔同, 都幾淋同有豉油味. 炒拉麵都唔錯, 炒得都幾香, 不過油多咗d ~ 再加埋d大蔥令到成碟整體感覺良好~原來呢間野以前係喺銅鑼灣, 好似仲係做一d高級食材~ 見到佢地嘅晚餐餐牌牛扒羊脾成$1xx一個set, 喺石塘咀呢區真係好貴~ 除非真係好好食, 不過街坊見到咁嘅價錢一定掉頭走啦. d位又係茶餐廳
::: 瑞士汁炒牛河 + 凍奶茶 ::: $28
::: 豬扒炒拉麵+ 凍檸茶 ::: $28
原來呢間野以前係喺銅鑼灣, 好似仲係做一d高級食材~ 見到佢地嘅晚餐餐牌牛扒羊脾成$1xx一個set, 喺石塘咀呢區真係好貴~ 除非真係好好食, 不過街坊見到咁嘅價錢一定掉頭走啦. d位又係茶餐廳格局又唔算舒服, 服務又欠佳, 好難講食$1xx會物有所值~ 食下午餐下午茶仲好.