2023-08-10
喺鰂魚涌太古坊有間超好坐嘅靚靚食堂KIN FOOD HALLS,環境優雅闊落👍🏼極具空間感,料理方面集合咗幾十間亞洲知名人氣餐飲,仲有米芝蓮必比登推介菜式呀💗KIN FOOD HALLS係全港首間旗艦食堂,入面超大!有成3百個座位😍仲有特大酒吧&開放式廚房,我就最鍾意窗邊大玻璃卡位,望住🌳樹景+街景好chill ! 而點餐就用QR code/自助點餐機落單👍🏼好方便。🔶 Sri Trat Curry Bar - 烤紅咖哩配燒豬肩肉飯 $ 98從2018至2023年今年都獲得米芝蓮必比登推介💗真係唔吃唔得啦🤤特別採用泰國「無激素丶無抗生素」豬肩肉烤製,入口滑嫩富油脂香,與仲搭配香甜多汁嘅烤菠蘿,平衡膩感。我就覺得個紅咖喱汁真係精粹!甜甜辣辣有層次。原來係由泰國Sri Trat 直送㗎。除咗用咗多種泰國香草和香料,仲加埋泰國象島著名蝦醬煮製,味道更加鮮香🥳🔶兩姊妹- 招牌麻辣涼皮配雞肉 $78同樣入選咗米芝蓮2023必比登推介呀🥳一直都想吃!今次終於喺依度吃咗,真係好唔錯啵。採用農場走地雞🫶🏻以人手逐條撕開煮熟,再雪一晚。而涼皮就用木薯粉和薯粉製作,都會預先浸泡過夜,好花功夫架。我就最鍾意
🔶兩姊妹- 招牌麻辣涼皮配雞肉 $78
我就最鍾意佢酸酸辣辣好有層次💗原來係用咗自家製辣油再搭配3款辣椒炒製,再加埋秘製辣椒醋、青瓜絲、芫荽和花生粉👍🏼味道麻辣酸香好惹味,加埋滑嫩雞絲,一吃難忘呀!仲有好多爆脆炸豌豆,好有口感。
🔶濃縮咖啡湯力 $30
最鍾意Espresso Tonic嘅清爽口感。依度嘅咖啡豆係有機靚嘢嚟㗎,香港獨家🫶🏻入口特別醇香👉🏻採用越南單一產地和可持續種植嘅有機咖啡豆💗每粒都係由當地農場從樹上親手採摘,係香港只要喺KIN 先有得品嚐到👍🏼
🔶梅酒高球
場內都有唔少酒精飲品選擇🥰啱晒放工飲返杯鬆鬆。依款係經典日式酒嘅輕盈版,用梅酒去代替威士忌,入口味道酸爽清新,微甜冰涼,夏日啱晒!
🔶 Matchali - 純素宇治金時新地$65
見到靚靚雪糕即刻心心眼😍不含動物成分💗素食朋友都啱㗎!用咗京都宇治茶道級嘅抹茶製作,加埋香甜軟滑嘅紅豆蓉&軟糯QQ嘅白玉團子🍡入口有濃厚抹茶香,好香滑。
🔶 Sip Song - 芒果糯米飯 $58
飯後佳品點少得泰式芒果糯米飯,蒸糯米煙煙靱靭有口感👍🏼加埋香甜多汁嘅芒果&濃郁椰奶,上面仲有啲脆脆,入口甜而不膩。