2018-09-13
今晚去左佐敦的和匠燒肉,地點方便,佐敦MTR B2 出口直行轉左再直行就係。門口係和風木的設計,好有日本feel~ 店唔算太大,但都相當闊落,仲有三隻飛禪牛公仔陪坐添。我地揀左小食、雞、牛、豬、帆立貝、炒飯同烏冬,叫完都覺得好似多得濟~前菜叫左磯煮鮑魚(兩隻)同日本安曇野豆腐沙津配胡麻醬,磯煮鮑魚已經切好左兩件放在殼上,都未食過冷盤鮑魚,都幾特別,夠大隻又厚肉有咬口,甜甜地又入味。配胡麻醬的沙津係我至愛,再加埋豆味濃的嫩滑豆腐,清新開胃。香蒜牛油松露焗雜菌店員會簡介點燒最好食,最後仲幫我地燒埋開埋撈埋,令雜菌充滿蒜同黑松露,好香又唔會咸,份量多。鹽燒豚腩肉薄切豚腩肉唔駛燒好耐就食得,所以唔會驚燒乾同燒濃,依塊腩肉有油脂,所以燒時豬油滴落炭上令豚腩肉搶火,燒到金黃色,香脆得黎又不失豬肉味。日本產阿波尾雞腿肉之前食燒肉好少叫雞肉,因為燒得唔夠會唔熟,耐左又會乾,但依碟雞腿肉好快就熟,仲要唔會乾唔會硬,肉質嫩滑,又夠juicy~.美國Prime牛角切 & 美國Prime牛小排食燒肉點可以無牛,我地揀左兩款。細細粒既Prime牛角好快熟,牛味香濃唔會韌,口感好,而牛小排比豚腩肉厚切少少,睇住由
店唔算太大,但都相當闊落,仲有三隻飛禪牛公仔陪坐添。
食燒肉點可以無牛,我地揀左兩款。細細粒既Prime牛角好快熟,牛味香濃唔會韌,口感好,而牛小排比豚腩肉厚切少少,睇住由紅變黑就食得,肉汁濃,好咬口。兩款牛的份量都多,好滿足。
日本產帆立貝
燒帆立貝好吸引,連埋黑松露蒜蓉牛油放係網上燒,店員仲好好,會幫我們將帆立貝翻底,等整粒帆立貝都有黑松露蒜蓉牛油味,帆立貝厚身鮮甜,夾雜濃香黑松露蒜蓉牛油,係好食的。
冷稻庭手打烏冬
好耐無食冷鳥冬,所以叫左個冷稻庭手打烏冬,手打烏冬份量多,條條都滑嘟嘟,煙韌爽滑彈牙,芥末蔥粒分開上,可以按個人喜好添加,就咁點冷面汁食,已經好清涼。
三文魚籽海膽炒飯
好足料,有多好蝦肉同迷你帶子,吃起來很有嚼勁,米飯亦都炒得好均勻,成個飯都好香口。