2023-07-16 1864 瀏覽
六公館🍽️-▫️OPENRICE長期最高瀏覽NO.1▫️著名中菜▫️適合慶祝▫️打卡一流-今次係慶祝生日,揀咗呢間一直都好出名嘅中菜,環境氣氛一流,絕對啱曬愛打卡人士,咁啱BOOK咗食7點,夏天嚟到仲可以欣賞到日落。🌄喺入口位置就有道小門可以通往室外比大家影相。如果唔嫌熱仲可以選擇坐室外小酌一杯🥃-即使坐入面都會望到靚景😍-🔹龍井燻太爺雞 $338幾乎每枱都會ORDER,上枱時已經好香煙燻嘅味道🤤雞皮唔係脆嘅,但係好香滷水豉油味,雞肉十分嫩滑。應該有半份雞,旁邊係龍井嘅茶葉,應該係炸過嘅,好脆口,夾埋雞肉一齊食更香。-🔹煙燻BB鴿 (廚師推介)呢款BB鴿都係煙燻嘅,同樣有香烤味,底下有啲茶葉枝,令整體又靚又香。乳鴿皮十分脆,肉都好滑,擠上青檸汁都好夾,好清新,一反傳統點准鹽食。-🔹蔥油炒飯配白雲帶子 $268呢款整到好似西式RISOTTO咁,其實係濕炒飯,但係都好香蔥油味。底下打咗個芡,有帶子、蛋白加蕃茄,幾特別嘅配搭,唔會好DRY。-🔹八味金磚豆腐 $138金磚豆腐個皮十分鬆脆,豆腐嫩滑,旁邊有蒜粒同蕃紅花絲,好香口。但由於喺其他中餐廳都試過更好食,所以就覺得不太值。-🔹黑蒜焗羊鞍 $328唔
六公館🍽️
▫️OPENRICE長期最高瀏覽NO.1
▫️著名中菜
▫️適合慶祝
▫️打卡一流

即使坐入面都會望到靚景😍

🔹龍井燻太爺雞 $338

🔹煙燻BB鴿 (廚師推介)

🔹蔥油炒飯配白雲帶子 $268

🔹八味金磚豆腐 $138

🔹黑蒜焗羊鞍 $328
唔好羊肉嘅我,今次都一試呢個羊鞍,好香黑蒜味道,以為會好咸,但反而唔會,羊肉有少許羶味,但係食落黑蒜味都可以遮蓋到,不至於太難入口。羊鞍份量都好大,肉質實但唔難咬開。喜歡食羊嘅真係可以一試!

🔹桂花蟹肉炒新竹米粉 $298
呢道主菜十分有驚喜,超有鑊氣👍🏻配有椰菜絲、芽菜、蛋黃、蟹肉🦀️,就咁簡單嘅材料炒埋一齊已經好好食,每一啖都充滿蛋黃粒同蟹肉,口感非常豐富。另外再加咗少少肉絲,又更加香。

🔹黑金流沙包 $108
最後再嗌咗一個好出名嘅流沙包作為甜品,設計到黑金已經好特別,佢地嘅麵包都係比較煙韌,實啲。裡面流沙效果都好好,一撕開即流,而且好香蛋味。
整體來講,呢間餐廳都十分適合慶祝同打卡。個人覺得新竹米粉真係有驚喜☺️侍應們都好主動介紹招牌菜,而且主動收碟。加上影相嘅時候仲會幫食客打燈😂 食物都係高水準嘅,如果BUDGET多嘅都可以一試,都係值得嘅~
慶祝紀念
生日