2018-04-01
台灣嘅胡同燒肉好出名,所以係佢黎左香港之後就一直都好想試,最近終於都book到有得食未黎之前一直都聽聞呢間野除左食物外,服務都相當有水準,食落又真係咁喎。未黎之前我已經諗定要點呢個蔥花牛舌,因為賣相非常之吸引。店員好細心同我地介紹,問我地想燒幾熟,仲幫我地燒埋😁非常之貼心。店員recommend我地食5成熟嘅牛舌,食落嫩滑之餘仲有濃烈嘅蔥香。最令我驚喜嘅可以話係呢個由日本直送和牛肩胛肉,就咁睇牛嘅油脂分佈已經覺得非常吸引。店員推薦我地食半熟,牛肉食落非常嫩滑,真係有和牛果種入口即溶嘅感覺,入口有好香嘅油香,5成嘅熟度真係剛剛好,店員冇推薦錯另外我地亦叫左牛五花,價錢相對較平,但係味道同樣出色我地揀左燒汁味,燒汁食落甜甜地,五花唔算厚身,但食落亦非常嫩滑,呢個我地就要求店員燒得熟一啲,食落更香口。食咁多肉當然就要食番啲菜黎中和下喇,我地就叫左個綜合野菜,有栗米、青椒、翠玉瓜等,咩都有啲咁幾豐富。平時最鍾意就係食雞翼,見到呢個手羽先好吸引就叫黎試下。店員幫我地燒到剛剛好,雞翼外層燒到金黃色,食落脆卟卟並帶有鹽香。雞翼已經去左骨,非常方便食用。五花腩更加係必點之選,我地揀左蒜香味嘅五花腩,店
五花腩更加係必點之選,我地揀左蒜香味嘅五花腩,店員亦都有親自操刀幫我地燒。
五花腩食落蒜香味都幾重,油脂分佈平均,食落唔會覺得太肥膩,非常之唔錯。