2023-07-02
日廚主理高質壽喜燒🐮 近排係尖沙嘴開左間新嘅壽喜燒,作為壽喜燒控梗係要去試下🤣 餐廳裝修好有日本庭園嘅感覺,可以揀坐吧檯或者卡位,我就鍾意左吧檯因為可以睇住廚師煮🤩之後直接上菜!晏晝有lunch set 可以選擇,分別有牛、豬、雞,仲有廚師法辦!今次就食左個A4 和牛壽喜燒套餐($480),性價比相當高👍🏻前菜有京都豆腐同埋醋水雲,豆腐口感軟滑,醋水雲酸酸地非常開胃!個人覺得上菜速度有d 快,啱啱開始食兩個前菜,師傅就已經開始介紹牛肉隨即烹調😂 我都未食茶碗蒸已經上左第一塊牛肉🤣 第一塊和牛係京都姬牛,雌性嘅黑毛和牛油脂分佈平均,口感非常嫩滑,味道香甜👍🏻 第二塊和牛係香川橄欖牛,據聞100 個人有1個人會食得出有橄欖味🤣 我食嘅時候真係覺得味道比較甘香,同第一塊味道真係有唔同😂牛肉配埋蛋漿食可以中和油膩感同埋另肉質更加嫩滑!佢最特別嘅地方就係仲有4仲調味可以自行選擇,個人覺得加黑松露醬同埋wasabi 都幾好食!又有另一番風味👏🏻 食完肉終於可以食茶碗蒸🤣好彩仲暖暖地!口感順滑,入面仲有好多配料,食到一啖明太子嚇襯,有d 味蕾衝擊😂 套餐仲配埋昆布飯同埋湯👍🏻 最後仲有柚子雪葩做甜品
前菜有京都豆腐同埋醋水雲,豆腐口感軟滑,醋水雲酸酸地非常開胃! 個人覺得上菜速度有d 快,啱啱開始食兩個前菜,師傅就已經開始介紹牛肉隨即烹調😂 我都未食茶碗蒸已經上左第一塊牛肉🤣 第一塊和牛係京都姬牛,雌性嘅黑毛和牛油脂分佈平均,口感非常嫩滑,味道香甜👍🏻 第二塊和牛係香川橄欖牛,據聞100 個人有1個人會食得出有橄欖味🤣 我食嘅時候真係覺得味道比較甘香,同第一塊味道真係有唔同😂牛肉配埋蛋漿食可以中和油膩感同埋另肉質更加嫩滑!佢最特別嘅地方就係仲有4仲調味可以自行選擇,個人覺得加黑松露醬同埋wasabi 都幾好食!又有另一番風味👏🏻
食完肉終於可以食茶碗蒸🤣好彩仲暖暖地!口感順滑,入面仲有好多配料,食到一啖明太子嚇襯,有d 味蕾衝擊😂 套餐仲配埋昆布飯同埋湯👍🏻 最後仲有柚子雪葩做 甜品,味道酸酸甜甜非常解膩!
整體黎講,食物質素好好,黎個價錢黎講性價比真係好高!佢嘅service 仲好好,講解詳細,最緊要係有日本師傅主理真係覺得自己飛左去日本一個下午🤣