2011-04-28
以我印象中,上環區除咗<日亭>之外,另一間日式外賣專門店應該係<日の苑>;最近,連<日亭>都結業, 只剩<日の苑>。現時,日式食肆為求生存,都話自己唔賣日本嘢!日式嘢唔等如日本嘢! 今日幫襯<日の苑>時,見到門口貼上一張 notice ,食物來源來自澳洲、智利......等等。令食客充滿信心幫襯。不特止,仲有以薄利多銷! 日式午餐確實抵食!$25 已經有交易!好呀!月尾要食吓平嘢呀!豬軟骨飯 + 面豉湯 $25話咁快攞得! 估唔到咁大盒,仲有埋面豉湯!勁抵食!返到公司,一打開蓋,有趣的是豬軟骨下面係意粉! Surprise! 雖然只得 4 件豬軟骨,但係都唔細件,每件夠腍之餘又入味!OK 喎!以翠玉瓜及紅蘿蔔作點綴! 送上半隻鹵水蛋,同樣入味! 汁味道略帶甜,意粉夠熱不過腍咗些少! 飯份量剛好!用上珍珠米。落足本! 面豉湯主要配料係海帶,豆腐都無粒! 感覺單調!幸好,咸味恰到好處!比較清味又不失面豉湯嘅味道!
好呀!月尾要食吓平嘢呀!
豬軟骨飯 + 面豉湯 $25
話咁快攞得! 估唔到咁大盒,仲有埋面豉湯!勁抵食!