2018-12-18
Lunch time要去紅磡辦事,見仲有時間就食埋飯啦。係附近行左一圈,最後揀左呢間三河屋食日本野。呢間三河屋裝修真係好舊了,而且都係食堂式設計,所以唔算坐得好舒適。還好佢舊得黎都好簡潔,唔會油淋淋或者有油煙味。😌午飯時間未算坐到好滿,但佢人流都好多,密密有人入有人出。餐單都好簡潔,拉麵🍜烏冬或飯,環觀周遭既人都係食咖哩吉烈豬扒飯🍛多! 不過今日冇咩興趣食咖哩,反而想食天婦羅🍤就叫左個天婦羅烏冬。先來左烏冬🍜完全係清湯烏冬,真係連粒蔥魚旦🍥都冇,有D齋。不過個烏冬食落好彈牙,麵質好新鮮。雖然唔知係咪手造,但係一定唔係雪藏死實實個種! 冇幾耐個天婦羅都出黎啦。呢度真係冇咩配菜或醬汁,難免有少少失望🥴連蘿蔔蓉都冇! 可能佢地覺得只要食物本身好食,就應該要食佢既原味,哈。咁天婦羅又好足料,有3隻蝦🍤有茄子🍆蕃薯同埋魚。每一樣野都新鮮炸出來,熱辣辣之餘隔油都隔得好好,食落去冇油益味,炸粉比例好好,蝦肉、魚肉或蔬菜每樣都好新鮮。店員都話點湯食就得。果然都有點汁既效果。天婦羅烏冬68蚊,加了一罐可樂🥤9蚊共77蚊,好抵食就唔算,因為始終地點同環境既限制,但佢既質素係幾好既,下次一定會試下個咖哩飯,
天婦羅烏冬68蚊,加了一罐可樂🥤9蚊共77蚊,好抵食就唔算,因為始終地點同環境既限制,但佢既質素係幾好既,下次一定會試下個咖哩飯,睇下係咪值得咁多人食。