2018-04-24 74 瀏覽
臨近情人節,度度都爆場。今晚提早慶祝,於是去左京林屋,成日排晒長龍,刻意等到8:30先去,雖然唔使等位,但人客都係幾爆場。裝修予人感覺好舒適,好有日本感,岩晒傾計。首先醫肚先,叫左京式鰻魚飯,成條鰻魚對切,鋪滿成碗,加上密集雞蛋絲,視覺效果好滿足。唔同於出面既白飯,呢度飯係啡啡地色,調好左味,配上肥美香甜既燒鰻魚,啖啖鰻魚肉冇得頂。新出雞扒飯都想試,雞扒有兩塊,都算幾大,雞肉嫩滑無比。不過飯量唔算多,估計為甜品留肚而設計。講起甜品,實在係每個女大至愛,選擇太多,但胃得一個。幾經割捨之下,點左秘制抹茶蕨餅,講起蕨餅自上年日本試過之後一直念念不忘,今日終於可以再試。而且仲要係我中二既綠茶味,點可以錯過。一上台已經感受到蕨餅既軟,加上黑蜜過味,點上抹茶黃豆粉,難以形容既好味。首先係淡淡抹茶味充斥成個口腔,甜甜既蜜香,一咬便係煙韌鬆軟可口既蕨餅,好滿足,而且冇抹茶既澀味。令人停唔到口,一塊接一塊甘食。香港限定芭菲都唔可以錯過,好多層唔同野食填滿成個芭菲。最上面既綠茶雪糕好細滿軟綿,雪糕入口即溶,但抹茶味好濃,所以口中滿滿綠茶香。Q彈丸仔加上脆米,形成強烈對比,口感唔錯。飽滿日本紅豆,又淋又多肉

香港限定芭菲都唔可以錯過,好多層唔同野食填滿成個芭菲。最上面既綠茶雪糕好細滿軟綿,雪糕入口即溶,但抹茶味好濃,所以口中滿滿綠茶香。Q彈丸仔加上脆米,形成強烈對比,口感唔錯。飽滿日本紅豆,又淋又多肉,配上綠茶雪糕又係絕配。其他配料竟淪為小配角。

最後叫左焙茶朝薰,第一次飲,見介紹好特別,可以沖三次,每次30秒,品味三種唔同味道同香味。第一杯茶色比較深,味道都香濃,係茶獨有香味,第二杯開始淡少少,到第三杯已幾清下,不過茶香仲保持到。