2015-09-14
難得星期一休息, 專程出發去銅鑼灣試試大阪燒肉, 因為友人極力推介, 本來想等到晚市先試試, 但上網見到有SET LUNCH, 所以今次早一點黎試下, 等到下次有機會再試試DINNER吧!大約12:30去到, 冇乜客人, 只得小貓三四隻, 係我太早定還是晚市先會比較多人?帶我地入座後, 亦會主動打開椅子下面的儲物箱, 可以放袋, 防止有燒肉的味道SET LUNCH都有好幾種唔同款式可以揀, 但偏向喜愛牛肉的我, 一定要試試牛肉套餐佢每一日都有個是日精選, 今日既精選係牛柳套餐叫SET, 仲可以加$5要特定飲品, 烏龍茶, 可樂.. 仲有熱飲可供選擇點完餐後, 亦會主動附上紙圍巾, 以免油漬會彈上客人衣服, 跟日本一樣相當貼心座位方面其實不是相當闊, 個燒烤爐亦好細個醬汁唔錯, 唔會太濃烈而影響肉的味道普通的烏龍茶, 茶味唔會太濃, 個人比較喜歡較濃的味道, 但加$5有一大杯, 相當抵飲SET LUNCH會附上不同的配菜, 但奇怪的是, 明明係日本燒肉, 點解配菜都係韓國配菜, 真係百思不得其解, 老實講, 我對韓國食物唔係太喜好, 至於配菜連日本料理最基本的麵豉湯都冇, 就真係有點兒.
佢每一日都有個是日精選, 今日既精選係牛柳套餐
座位方面其實不是相當闊, 個燒烤爐亦好細 個醬汁唔錯, 唔會太濃烈而影響肉的味道 普通的烏龍茶, 茶味唔會太濃, 個人比較喜歡較濃的味道, 但加$5有一大杯, 相當抵飲 SET LUNCH會附上不同的配菜, 但奇怪的是, 明明係日本燒肉, 點解配菜都係韓國配菜, 真係百思不得其解, 老實講, 我對韓國食物唔係太喜好, 至於配菜連日本料理最基本的麵豉湯都冇, 就真係有點兒.....當然, 佢個MENU本身都係寫左係韓式配菜, 但我心目中的日式燒肉並不是這樣啊! 當日午餐精選($120), 牛柳, 幾重肉味, 肉質不錯, 燒完都唔會太乾 特上牛肋肉套餐($120), 油份較多, 肉較稔身, 口感尚算OK 另外LUNCH亦可加$48要4片牛舌, 唔錯, 爽口, 反而牛舌比起牛肉更出色
上網睇過其他唔同食評, 得知這裡夜晚氣氛相當熱鬧, 可能下午較少人, 即使有人入座會相繼講午安等日文外, 其他時間都非常靜
但整體上, 可能是一分錢一分貨, 本來滿心期待可以食到正宗的日本燒肉, 但配菜卻是奇怪的韓國配菜, 而播放係英文歌, 個人認為就不太正宗! 或者是我期望過高吧!