2022-03-09 1121 瀏覽
香港嘅疫情最近呢一兩個月變得嚴重,連帶住買好多餐廳同埋零售業都開始有倒閉潮,連我公司附近長期會開嘅餐廳都得返一間麥當勞,今次真係搵食艱難!雖然係咁,但係最近返工嘅途中都見到有啲新餐廳逆市求生,今次呢間餐廳位於香港站,主打做外賣嘅生意,好適合大家可以買返去公司慢慢食唔需要喺街邊逗留太耐,今次我一於為大家試吓佢有乜嘢食啦。呢間餐廳主打係日式便當,我自己今次就叫咗日本豚肉咖喱同埋雞扒咖喱試吓!呢間餐廳嘅白米使用珍珠米,就算我買咗之後隔咗幾個鐘先叮嚟食,佢都依然保持住粒粒分明。日式咖喱汁入邊有蘿蔔,薯仔同埋洋蔥,令到大家就算買外賣都可以保持到營養均衡,增強抵抗力。店舖將豚肉製成漢堡扒,令到成個飯變成日式家庭風味,肉嘅味道好香濃,仲食到有洋蔥可以減卻肉類嘅騷味,我個人都幾推薦!佢嘅雞扒都唔錯,雞扒預先用照燒汁烹調,為咖喱嘅味道提供兩種層次,我自己極度推介記得要加錢買埋佢哋嘅溫泉蛋,佢哋嘅溫泉蛋超級滑溜之餘仲有蛋香,軟滑嘅口感絕對為咖喱有畫龍點睛嘅效果,大家如果有興趣記得去試吓啦 !