2018-08-23 104 瀏覽
平時好少踏足大圍,亦都唔太熟呢個地方, 今次難得入到嚟搵朋友,就跟住佢嚟到食呢間日本餐廳~餐廳既外型好特別,就好似一間獨立既小屋仔咁, 係其他食肆格離而入到去所見既座位都好闊落,岩晒想傾計既我地~~大多數都係卡位, 而中間就擺左幾張大枱, 相信8-10人都無問題~蕃茄豆腐沙律大熱天時一入到餐廳決定要揀返個冰涼啲既前菜, 所以揀左配胡麻醬既豆腐, 撈埋其他配菜, 作為今餐既開胃前菜軟殼蟹火炙三文魚籽卷朋友推薦既壽司, 用料十足, 一啖咬落去有滿滿既口感~~軟殼蟹做到外脆內軟, 而上面既芝士同魚籽就成為左好好既襯托~蒲燒鰻魚飯最期待既鰻魚飯出場喇, 鰻魚好肥美好大條上枱既時候仲係熱辣辣! 如果有多啲鰻魚汁就更多juicy喇, 仲有啲小配菜跟飯, 同朋友一人一半先食得晒!火山燒豚肉烏冬食日式湯麵最重要當然係湯底, 但平時最怕啲湯底整得太咸,遮蓋埋原本既肉味,而呢個湯既蒜油味唔錯, 香得嚟味道適中, 至於烏冬亦好彈牙, 不過不失的熱食!最後介給下兩款唔錯既炸物~日式吉列大蝦外皮整得好薄又夠脆,而蝦既肉質亦都幾彈牙忌廉蚧肉薯餅最後壓軸出場既小食, 亦都係平時比較少見既炸物! 雖然蚧肉既味唔太突出
蕃茄豆腐沙律
蕃茄豆腐沙律
軟殼蟹火炙三文魚籽卷
軟殼蟹火炙三文魚籽卷
蒲燒鰻魚飯
蒲燒鰻魚飯
最期待既鰻魚飯出場喇, 鰻魚好肥美好大條
火山燒豚肉烏冬
火山燒豚肉烏冬
最後介給下兩款唔錯既炸物~
日式吉列大蝦
日式吉列大蝦
外皮整得好薄又夠脆,而蝦既肉質亦都幾彈牙
忌廉蚧肉薯餅
最後壓軸出場既小食, 亦都係平時比較少見既炸物! 雖然蚧肉既味唔太突出, 但好欣賞佢入面好似半溶狀態咁既忌廉,有少少芝士既感覺但又唔會太膩, 同朋友食到唔停口
2018-08-15
  • 忌廉蚧肉薯餅