2017-07-23 1788 瀏覽
Happy Friday! 朋友喺觀塘放工 由於我唔洗返工既關係 一早就去左觀塘等佢黎食晚飯 觀塘雖然係工業區 周圍都係工廠大樓 好多貨車出出入入 但我一路行一路發現其實呢區開左好多新餐廳 好多工廠大廈都有樓上 Cafe~我等埋朋友放工之後 就上左黎呢間日式cafe 餐廳食晚飯 Hamsta Crown 既店鋪設計好靚 用左一片綠油油既草地做外牆 感覺好清新自然 🌿🌱一入到店內 發現入面有好多商品出售 目測大部分都係源自日本 令餐廳睇落更加色彩繽紛 亦都可以俾食客喺食野之餘 仲可以shopping 添~ 😜我地因爲早到 所以可以暫時扮下包場 😂 好快已經坐滿食客~ 餐廳店內設計充滿日本風 🎌 無論係坐椅、枱 抑或係一啲小擺設 都同日本既cafe 十分相似 🇯🇵 枱面仲有小燭臺 好有燭光晚餐既氣氛 💕餐牌好簡潔俐落 總共有三、四款不同既餐牌~ 食物方面 有餐湯、頭盤、主菜同埋甜品 每一道菜都非常吸引 至於飲品方面 佢地有果汁、汽水、茶等等 應有盡有 😍事不宜遲 我地立即開始點餐 😝 點餐之後 我地一路等野食 一路飲住佢地既熱茶 佢地既茶好香好消濟 我前後飲左四、五杯 ☕️黑松露薯條 🍟我同

黑松露薯條 🍟

我同朋友一人點左一個dinner set $198 每個set 都有一個 main course、 side dish 同埋飯後甜品

第一道小食 就係黑松露醬薯條 我好中意有黑松露既食物 黑松露有一種令人無法抗拒既香氣 食落好香口 令薯條更惹味 🍟😋 而且呢到既薯條好大條 好重薯味~

蟹籽軟殻蟹拌蒜香意粉 🦀🍝

呢個意粉超好味 蟹籽平均分佈喺整個麵上 而蒜蓉既分量亦都岩岩好 所以食落脆脆地 又黏黏地 口感十足 😝 佢地既軟殼蟹炸得好香脆 但又唔覺得好油膩 拿捏得幾好 我同朋友都食到停唔到口 🍝

軟殼蟹係可以連殼一齊食 入面既蟹肉好香好鮮美 連埋蟹籽意粉一齊食 簡直係完美既配搭 🦀🍝

七味軟殻蟹 🦀

朋友點左軟殻蟹做side dish 呢個軟殻蟹同我個意粉入面既軟殻蟹一樣咁香脆 唯一唔一樣既係 呢道軟殻蟹落左七味分 所以食落帶點辣味 走香辣風~ 🌶

原隻虎蝦伴海鮮番茄意粉 🍅🍝

朋友都好中意海鮮類既食物 所以我地點左虎蝦意粉~😂 呢個意粉比扁意粉更彈牙 配埋海鮮番茄醬 同平時食開既意粉唔一樣 感覺幾開胃~

呢隻黑虎蝦並非浪得虛名 佢真係好大隻 大隻過我地隻叉 蝦既面頭烘到金黃色 咬落幾彈牙 味道唔錯 🦐

焦糖布丁 🍮

呢杯焦糖布丁細細杯 飯後已經好飽好飽 好彩係輕量甜品 ✌🏼焦糖係底下 上面係細滑既雞蛋布丁 味道清香 一啲都唔膩 😌

我同朋友都渡過左一個愉快既晚上 我地食住美味既套餐 講起好多趣事☺️ 店員既服務態度親切 佢地十分細心 不時觀察我地既桌面 適時為我地加熱茶~ 可以感覺到佢地有一顆想經營好餐廳既心 ❤️
2017-07-21