2018-12-23 234 瀏覽
今晚和大胃王同事食飯,諗都唔使諗一定係食放題,佢提議八幡屋,因為集日式放題和火煱一身,一於試下la位處於油塘"大本型" food court那一層,其實我之前未黎過,但我同事卻很熟路,幸好有他帶路,才很快到達目的地日式放題種類豐富,有壽司/沙律,特色壽司, 軍艦 /卷物,刺身,燒物和揚物類,真係樣樣都想試下未食火煱前,首先食左日式放題先芥末明太子沙律~芥末沙律醬配埋新鲜沙律菜和明太子好開胃刺身~甜蝦好鮮甜,赤貝爽甜,劍魚腩油脂豐脥,飽魚片也不錯明太子蝦,海膽和葱拖羅軍艦鮮甜美味針魚壽司和小肌魚壽司肉質爽脆,魚味清甜特色壽司以黑松露和火炙系列為主,黑松露油甘魚,帶子,火炙左口魚裙邊,蟹膏蟹棒壽司也很出色有九個鍋底可供選擇,我加左$20揀左蕃茄龍蝦海鮮湯底湯底有好濃的龍蝦香味,配以蕃茄和洋葱,還有整隻龍蝦在湯中,酸酸甜甜亦有龍蝦的鮮味,令人好開胃,未開始放食物已飲左成碗湯海鮮火鍋配料有蜆,生蠔,海中蝦,墨魚滑,蟶子,帆立貝,魷魚和象拔蚌,全部都非常新鮮,其中以脹卜卜的大蜆,爽甜的海水蝦,肥美的生蠔最吸引我,所以repeat叫左幾個round特選牛和美國牛~特選牛牛味濃郁,淥幾秒就食得,腍身

未食火煱前,首先食左日式放題

芥末明太子沙律~芥末沙律醬配埋新鲜沙律菜和明太子好開胃

刺身~甜蝦好鮮甜,赤貝爽甜,劍魚腩油脂豐脥,飽魚片也不錯

明太子蝦,海膽和葱拖羅軍艦鮮甜美味
針魚壽司和小肌魚壽司肉質爽脆,魚味清甜

有九個鍋底可供選擇,我加左$20揀左蕃茄龍蝦海鮮湯底

所以repeat叫左幾個round

特選牛和美國牛~
特選牛牛味濃郁,淥幾秒就食得,腍身而嫩滑
美國牛雖然油花不多,但仍帶有口感和牛味

美國黑豚片和豬腩肉片~
美國黑豚片切得很薄,所以易熟又嫩口,還很有豬肉的甜味
豬腩肉片油脂與肉相間,又爽口又有頭

菜類,丸類,腸仔,烏冬都可以在這個自助凍櫃自取,乾淨整齊
當然一定唔少得打邊爐必備嘅午餐肉la

飲品選擇多元化,連甘蔗汁,碧螺春,仙草爽都有,最開心竟然有我最愛的玉泉西柚汁
甜品方面 芒果布甸和啫喱也是不錯的選擇

雖然已經好飽,但最後我都係要食番杯香芋雪糕先至覺得心滿意足

2018-12-05