2019-07-10 109 瀏覽
今日off, 相約朋友到將軍澳的一間日本餐廳晚餐😊剛剛去到時候, 時間尚早, 職員有禮貌地提議坐window seats, 及主動加熱茶 由於今日兩點幾先食完lunch, 唔太餓, 所以我地叫一個烏冬同主攻小食 鐵板牛柳蕃茄湯烏冬: 大大個蕃茄分成兩份上碟, 令整個烏冬都非常入味, 蕃茄味夠濃, 帶點酸甜, 非常清新的感覺, 烏冬口感彈牙, 牛柳粒份量又足 (有成7, 8小塊),牛柳仔先煎香過才放入蕃茄烏冬, 軟硬適中,咬落還有肉汁, 果然名不虛傳! 芝士年糕: 芝士味濃, 軟軟的, 外面炸到金黃色, 又creamy, 又香口 大阪風燒餅: 新菜色黎既, 燒餅上放滿沙律醬, 再加少許蟹籽, 燒得熱烘烘, 同傳統的有所不同, 薄薄的長方型燒餅, 有新鮮感 清酒煮蜆: 一黎到已經有陣陣既清酒香味, 酒味較平日食開的濃, 令蜆肉非常入味 雪糕: 竟然有開心果味, 正開心果味濃, 綠茶味的雪糕都好重綠茶味, 茶味濃, 不甜, good點烏冬式丼飯可以加$18配梳打特飲及$9食雪糕
今日off, 相約朋友到將軍澳的一間日本餐廳晚餐😊

鐵板牛柳蕃茄湯烏冬

大阪風燒餅