2022-07-27 67 瀏覽
經過天后,實在太多嘢食,平時去開上品打邊爐,今日經過,見到另一半開咗新嘅餐廳,係日本嘅餐廳,門面裝修得非常華麗,好日式,所以就入咗去食😋一入到去,全間店都係用木色為主,另外有一間房係有榻榻米,我哋好好彩咁有得坐,但入邊要除鞋嘅,感覺都幾新鮮,一間房只有兩張枱,都幾有私隱度㗎😍🍴 日本醬油淮山潰 / 豆腐🍴冷盤有呢兩樣,比較欣賞豆腐,豆腐嘅醬汁好好食,有酸酸甜甜嘅味道,應該係柚子汁,而且豆腐唔會一夾就爛,有一定嘅硬度,唔錯👍🏻🍴 吞拿魚腩碎配日本宮城海膽/ 三文魚🍴三文魚刺身極度後設,又肥美,好鮮甜。海膽採用日本海膽,冇馬糞嗰種腥味,吞拿魚碎用咗胡椒粉,感覺唔會好腥😋🍴天婦羅🍴有虎蝦天婦羅,及番薯天婦羅,即叫即炸,上到枱都係熱嘅,炸粉唔會好厚,番薯都甜嘅,不過不失😄🍴 肥牛壽喜燒🍴極多肥牛,而且配料十足,包括有蒟蒻,菜,菇等等,Sukiyaki汁都夠甜,略嫌有少少多湯,因為開火嘅時候太多嘅配料,有少少滾瀉😌不過在下唔介意食多啲嘅🤭🍴 原條百本花魚一夜干🍴要讚一讚呢條魚,非常之滑,而且皮都好食,骨唔會好硬,但都好分明,都容易挑啲骨出嚟,再落埋檸檬汁,酸酸地配埋燒魚嘅味道, Perfect

🍴 日本醬油淮山潰 / 豆腐🍴

🍴 吞拿魚腩碎配日本宮城海膽/ 三文魚🍴

🍴天婦羅🍴

🍴 肥牛壽喜燒🍴

🍴 原條百本花魚一夜干🍴
要讚一讚呢條魚,非常之滑,而且皮都好食,骨唔會好硬,但都好分明,都容易挑啲骨出嚟,再落埋檸檬汁,酸酸地配埋燒魚嘅味道, Perfect match🥳

🍴 日式冷蕎麥麵 /日式冷烏冬 🍴
蕎麥麵同冷烏冬要用唔同嘅汁,蕎麥麵比較普通,冷烏冬好煙韌,感覺出邊都係食唔到🤤

🍴甜品🍴
甜品又唔算好多嘅,只係一口蛋捲,但係都總括完美左今晚嘅一餐😬

建議大家先book枱,因為我見今晚都幾full,清風街又多一間可選擇嘅餐廳😄