2017-06-15 3732 瀏覽
作為一個牛肉控,除左喺火鍋時會瘋狂食牛外,燒肉都係另一食法。宮崎嘅燒肉放題已經有好多年了,差不多喺香港最早期嘅燒肉店,至今每晚門口仍然塞滿等位嘅人就知佢幾咁吸引啦。佢個價錢都無乜點變,如果平日夜收工食到宵夜時段,兩佰蚊左右其實都相當抵食。點菜紙整齊擺放喺架上,除了燒肉、刺身、壽司仲有海鮮....包羅萬有飲品除了一般可樂、忌廉外,最驚喜係有呢個CC LEMON同有氣利實納,兩個都係我的最愛。 首先會每位送兩隻虎蝦,略嫌佢唔夠虎(大),但味道還是不錯。刺身到啦,三文魚、甜蝦、北寄貝、帶子等等,大部分都很新鮮,三文魚腩尚算肥美。帶子也夠鮮甜。牛油蒜蓉扇貝--蒜蓉味相當重,完全蓋過扇貝(多到睇唔到粒帶子)牛肉到了,我最喜愛牛腹胸、牛舌、牛柳粒,因為這些都是厚切的,較有口感。而且沒有醃製過,可以嚐到本身嘅牛味。如果加入少少海鹽,味道更香口惹味。這兩款薄切牛及豬,在燒時需要留意一下。牛太薄很易燒燶及變乾,豬又會太多油容易搶火,店員睇到都幫我地較細一點火力,所以我都係燒番厚切算啦主力食牛肉,所以天婦羅都只係點了少量,但全部都熱辣辣架,炸粉不會太厚,蕃薯及多春魚天婦羅都相當唔錯。除左可以order之外

點菜紙整齊擺放喺架上,除了燒肉、刺身壽司仲有海鮮....包羅萬有

首先會每位送兩隻虎蝦,略嫌佢唔夠虎(大),但味道還是不錯。

刺身到啦,三文魚、甜蝦、北寄貝、帶子等等,
大部分都很新鮮,三文魚腩尚算肥美。帶子也夠鮮甜。

這兩款薄切牛及豬,在燒時需要留意一下。
牛太薄很易燒燶及變乾,豬又會太多油容易搶火,
店員睇到都幫我地較細一點火力,
所以我都係燒番厚切算啦

除左可以order之外,出面都有其他西瓜、菠蘿同沙律菜等供應,食得多肉都可以揀番啲蔬果類中和下。店主真係照顧周到。