2021-04-07
午市嚟到「京都勝牛」,心入面打住食吉列牛嘅主意,同朋友叫咗兩份定食吉列豚肉都有幾款選擇,今次揀嘅係好正宗嘅炸豬扒 最鍾意日本餐廳用鐵絲網晾起新鮮炸好嘅豬扒,油溫控制嚴謹,食落外面乾身爽脆!呢啲小心機絕對係喺日本餐廳先至體驗到 豬扒跟嘅白飯有糙米,配菜有椰菜沙律,漬物,味噌湯,全部都係可以refill嘅配嘅醬汁實在太多!有黃芥末,檸檬,另外當然仲有秘製豬扒醬 自從以前喺大阪食過間正宗嘅炸豬扒之後,就冇再試過自己磨白芝麻炒香咗嘅芝麻磨碎,加上梅子味嘅豬扒醬,係家鄉嘅味道,沒有不香的道理! 主角登場!櫻花翼板牛係牛肩入面有油花又柔軟嫩嘅部位,上面配上冰凍清爽嘅蘿蔔蓉用同蔥,配搭好清新 同豬扒一樣,牛扒都係炸得酥脆外面嘅炸漿超薄嘅一層,讓你食到啖啖肉牛肉嘅熟度控制喺三至四成,同出面食牛扒一樣,係medium rare,我最喜歡嘅口感直情唔需要再用鐵板加熱了!店員亦會好詳細講解,提醒你由淡到濃嘅口味去品嚐呢個牛雖然佢翼板呢個部位,比普通牛排小,但係佢牛味濃郁,而且有啲位置有筋,好有咬口 牛扒嘅醬汁更加多,有芥末醬油,山椒鹽,秘製牛扒醬,玫瑰鹽等等......好專業,枱頭仲有說明書提你點樣配搭,絕
吉列豚肉都有幾款選擇,今次揀嘅係好正宗嘅炸豬扒
配嘅醬汁實在太多!有黃芥末,檸檬,另外當然仲有秘製豬扒醬
同豬扒一樣,牛扒都係炸得酥脆
外面嘅炸漿超薄嘅一層,讓你食到啖啖肉
直情唔需要再用鐵板加熱了!
店員亦會好詳細講解,提醒你由淡到濃嘅口味去品嚐呢個牛
牛扒嘅醬汁更加多,有芥末醬油,山椒鹽,秘製牛扒醬,玫瑰鹽等等......好專業,枱頭仲有說明書提你點樣配搭,絕對唔會有食膩嘅感覺
飲品方面叫咗個熱柚子茶,估唔到係成壺上 店員仲會喺你面前倒好一杯,突然感覺好優雅
另一杯白桃蒟蒻冰茶冇影到相,入面嘅蒟蒻 爽口,零卡路里食得好輕鬆,茶味濃而且唔甜,幾啱女仔飲
豬扒真係外脆內軟,食極都唔厭,食到最後仍然感覺好juicy!
將蘿蔔蓉放入醬油入面,就有個新醬汁get
用嚟燒熱鐵板嘅燃料,同倒數嘅計時器我哋都用唔著,不過呢一啲小工具都顯得出店家嘅用心
仲有一樣好特別嘅係,佢呢度嘅牙籤並唔係用木製嘅,而係用咗塑膠製,纖頭有小擦嘅牙籤,拆開有驚喜,亦十分符合日本人注重口腔潔淨嘅態度
喺呢度有咁多間餐廳入面,京都勝牛可以話真係好吸引嘅過江龍 !
呢餐飯做到色香味俱全,而且保留到日式餐廳嘅服務態度,同小細節,連奉上嘅茶都係香濃偏苦嘅綠茶
空間設計都有和風,同隔離枱嘅位置有距離,傾計時私隱度都幾高,只係偶然會聽到隔離枱煎吉列牛發出嘅「滋滋聲」,不過油花嘅聲音係悅耳嘅
下次有機會要再試埋佢其他肉嘅部位