2019-08-05
今晚同朋友去SOGO行完,諗住上openrice 搵野食。見到有間主打COEDO 手工啤酒同串燒,就諗住去chill下飲啤酒食串燒。黎到門口見到餐廳門口見到歐美式嘅logo,加上日式嘅餐牌,好有fusion菜嘅感覺。而餐廳裡面係以黑色為主色,有別於一般日式餐廳嘅感覺,好有格調。一坐低我地叫左 SKEWER + COEDO BEER Platter,可以一次過試晒店家精選嘅啤酒同串燒。手工啤酒有五款: COEDO Ruri (瑠璃)、COEDO Shiro(白)、COEDO Kyara (伽羅)、COEDO Beniaka (紅赤)、COEDO Shikkoku (漆黑) 五種口味雖然由淡至濃,但即使去到最濃嘅Beniaka 入口都唔會好重酒精味,而無有香濃嘅麥味,飲完齒頰留香。至岩酒量淺又想試多幾款嘅朋友。而幾款串燒,全部都係即叫即燒分別有 鴨胸配日本山燒椒汁;柚子胡椒大蔥雞肉串;燒香菇;牛舌配阿根廷酸醬;燒豬頸肉串;同埋羊肉串。豬頸肉爽口,大蔥雞肉都嫩滑,保留到肉汁。最吸引都都係個牛舌,配埋特色阿根廷酸醬,煙韌香脆,另人回味無窮。另外,我地再叫左炸廣島蠔同埋日式炒拉麵。呢兩款嘅味道
而幾款串燒,全部都係即叫即燒
另外,我地再叫左炸廣島蠔同埋日式炒拉麵。呢兩款嘅味道就同普通日式餐廳差唔多,但相對地個味道上Coedo 就做得細緻D。