2018-09-11 607 瀏覽
鐘愛於日本既我,每次聽到有新既日本餐廳喺香港開張,都忍唔住要一試,特別係主打Omakase既高級料理。雖然,價錢係貴D既,但係質素亦都相對有保證。喺香港,一間索價 $1000-$2000既餐廳,又有提供Omakase既,基本上,你都可以expect佢地既食材係每日由日本新鮮運到既,亦即係,同喺日本當地食,係無分別既,所以呢個價錢,一D都唔貴。咁如果食材無分別,分別又喺邊度呢?有好多人都會覺得,食日本料想,最重要既係咁新鮮,如煮理其實唔係好考功夫既,因為都係切切切,煲個飯,放喺面,就完成? 非也。其實日本料想著重既會成個進食既氣氛,師傅既刀功,配材既配合度,選材既眼光,等等,都幾高學問既,並唔係唸得咁簡單,當然,我自己唔係專家,煮野食,唔係我既專業,知道既都係由所聽所聞,和廚師既互動從而得知既。講講下,好似去佐好遠,講番咁次餐飯先。今次就去佐呢間位於尖沙咀既日式料理,開業只有兩個多月,所以認識既人都唔係咁多,訂位都算容易。餐廳由一位日本人主理,他也懂簡單的廣東話,一句起兩句止吧。步入餐廳,迎面便可見廚師在歡迎客人,由於只有一位廚師主理,控制quality ,所以座位都唔多,目測不到10個

雖然,價錢係貴D既,但係質素亦都相對有保證。

咁如果食材無分別,分別又喺邊度呢?

講講下,好似去佐好遠,講番咁次餐飯先。

餐廳由一位日本人主理,他也懂簡單的廣東話,一句起兩句止吧。

步入餐廳,迎面便可見廚師在歡迎客人,由於只有一位廚師主理,控制quality ,所以座位都唔多,目測不到10個座位吧。

今日係下午時間到訪,所以可以食到Lunch Menu,Lunch既價錢真係抵好多,最平既$388就已經有交易,最高級既就要$788,都係抵食既。

好奇問店員拿來晚上的餐牌,最平既$1280,最貴既$1580,當然,價錢貴一點,食物也都多一點,而呢個價錢,亦都絕對係合理既。

最後我地就採中庸之道,選佐中等價錢既,即係$588。

前菜

點好餐後,首先來到的是前菜,冰涼芝麻墨魚配腐竹,portion 唔算大,都食落都幾好味。

茶碗蒸

之後既係蒸水蛋 配菇,個蛋都幾滑身,蛋味香濃。

接下來,廚師師傅就開始為我們準備壽司啦。

師傅既速度都幾高,平時我食 Omakase 都係我食完等師傅製作居多,但係今次就反而係師傅等我,因應我地既進食速度再進行製作,不愧係老師傅。

壽司十貫

金目鯛壽司

魚好厚身,飯有種特別既咬口感,煙煙韌韌,好特別,魚唔算係好甜既一種,但就比較挺身,好有口感。

深海池魚腩壽司

師傅用火鎗炙燒魚身,令佢更香口,魚油更豐盛,魚腩軟綿綿,讓人齒頰留香。

白魚王 (赤龍)壽司

呢款魚比較少食到,師傅用火鎗炙燒魚身,肉身比較淋,軟綿綿,有即溶感覺。

真鯛壽司

加上鯛魚肝喺面,味道更濃,呢款魚肉食落好鮮甜,而且有爽脆口感。

拖羅壽司

同樣地,師傅會先用火鎗炙燒,令原本已經爆滿魚油既拖羅更多魚油迫出,令肉味與油味更balance。

北海道帶子壽司

同平時食既帶子唔同,師傅用刀將帶子既表面輕輕野界開三刀,令我地食既時候可以更加客易食到裡面既鮮甜味,而呢款帶子亦都係比較腍身既,好好味。

左口魚壽司

用柚子漬而非醬油去調味,酸酸地好開胃,好有清新感,左口魚都幾爽口,鮮甜味慢慢浸出,越咬越出味。

左口魚郡邊壽司

師傅再用火鎗燒一燒,油脂很突出,佈滿整塊魚郡邊,也保留左口魚的咬口感,一邊用力咬,一邊帶出魚既鮮甜味。

廣島蠔壽司

廣島蠔平時都係就咁刺身,或是做吉列食既,壽司比較少見得到,蠔好鮮甜,配上有咬口既日本米感覺好特別。

海膽杯

用上最珍貴既北海道馬糞海膽,加上甜蝦去製作,海膽清甜沒有話說,每一口也帶來無限幸福感。

甜蝦

真係好新鮮,食落有清甜味,而且有爽口感。

完成壽司,便來到了手卷的部份。

白魚手卷

食落真係好滿足,好飽滿,師傅落佐好多魚,雖然白魚唔算得上係最鮮甜既一類,但就好有魚味,食落啖啖魚肉,十級滿足。

金目鯛魚骨湯

好濃,飲落好鮮甜,配上少少蔥,更有口感。

甜品

最後甜品有豆腐雪糕,入口軟綿綿,豆腐味唔係好濃但係都食得到,最重要既,係佢唔會好甜,感覺健康。

每次食Omakase,都會覺得時間過得特別快,食食下,原來都已經過佐2-3個鐘,而自己係完全唔覺既。
因為喺進食既過程,師傅係會同我地有好多互動,問我地意見,有冇邊部份做得唔係,有冇邊部分特別好食,而每次我地對師傅作出讚賞,佢都會流露出一副自信的表情,好鬼得意。

呢個價錢,呢個享受,絕對係物超所值既。
2018-09-05