咩係頹食,我的定義-頹食唔代表難食,佢係解決你肚餓的最快捷答案。佢可以代表人生的意義中的物理層/生物邏輯層,簡稱「餓咪食囉」。雖然人對於「餓要食乜」的答案有好多就手又唔難食的選項,但人人心中都有一個固定答案,譚仔、M記、爭鮮等等,而我基於食得唔多的原故,我答案通常係麵包三明治的店子。但最近有一樣小食經常令我念念不忘的-就是魚尚的流心蛋飯團。我好怕食油膩野,所以日本野都是我的優選。在日本一起身,當諗唔到食乜,就係到便利店的時間,我首選必定是流心蛋飯團。在香港我經常都很懷念那老味道,現在終於有機會嘗回味。同香港的便利店唔同,雖然有同樣的飯團,但香港典型是好乾好硬,隔夜似的。但它不同,有珍珠米的軟糯,加上醬油調味,唔會太單調。再看流心蛋,半凝固的蛋汁,香滑有黃味,同米飯互相配合,很不美味,作為我的日常頹飯,慳錢又滿足,真係日日返工食都唔難過。
流心蛋飯團

流心蛋飯團