2023-05-31
之前試過銅鑼灣登龍街有間叫炭火地雞嘅燒鳥店啲串燒真係好正,宜家中環九如坊新開咗第二間分店。串燒店特別選用日本備長炭即點即燒,高溫炭燒火候平均,燒出嚟嘅串燒有種獨特嘅炭烤香味,不過可能新店唔夠人手,啲嘢食都要等一段時間先嚟到。🫠✨煙燻雞火腿他他 $88由日本真空直送可生食嘅雞火腿,配搭生蛋黃、蘿蔔苗、子薑絲。撈勻蛋黃之後用紫菜包住嚟食,味道更加鮮嫩滑溜。🍢味噌松板豬 $38用味噌醃過嘅松板豬非常入味,一啲都唔肥膩~🍢免治雞肉棒 $38燒鳥店必叫嘅免治雞肉棒, 雞肉外層燒得焦香,肉棒裏面有啲軟骨,咬落脆卜卜增添多份口感。🍢炭燒白鱔 $68白鱔魚燒得焦香脆身,魚肉肥美厚肉,係我至愛!😋✨其他推介嘅美食仲有:雞心、濃香雞湯、鹽燒牛小排、燒粟米🌽、海老蝦 🦐😋👍🏻味道:4.6/5賣相:4.2/5環境:4.2/5性價比:4/5🏠 炭火地雞📍 中環九如坊6-10號林氏大廈地下C-D號舖☎️ 91885093#hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodie #igdaily #hkdaily #hkfoodielife #foodporn #hkfoodies #hkfoods
✨煙燻雞火腿他他 $88
🍢味噌松板豬 $38
用味噌醃過嘅松板豬非常入味,一啲都唔肥膩~
🍢免治雞肉棒 $38
🍢炭燒白鱔 $68
白鱔魚燒得焦香脆身,魚肉肥美厚肉,係我至愛!😋
味道:4.6/5
賣相:4.2/5
環境:4.2/5
性價比:4/5
🏠 炭火地雞
📍 中環九如坊6-10號林氏大廈地下C-D號舖
☎️ 91885093
#hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodie #igdaily #hkdaily #hkfoodielife #foodporn #hkfoodies #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkig#香港好去處 #相機先食 #hkfoodshare #約會餐廳 #香港好地方 #香港美食#love #instadaily #instalike #instagood #hongkong #travel #photography#topcitybites#discoverhongkong#topcitybiteshk