今日去完銅鑼灣希慎間誠品度行街 超攰就上咗嚟12樓呢間京林屋度嘆下午茶 原來呢度都有飯食 叫咗個林屋和食料理 感覺似日本嘅家庭料理 樣樣都有啲 細細份 有前菜 煎餅 燒魚等等 味道好 做得好出色 的樣子都精緻 朋友叫咗個金目鯛料理 金目鯛好肥美超多魚油 而且用咗燒汁去燒 好香口惹味 送飯一流 兩個飯仲有啲酸蘿蔔可以畀你一解油膩 重感 配埋麵豉湯 夠曬日式 食完飯梗係要食呢度最出名嘅抹茶甜品 我叫咗個特製林屋抹茶餡蜜 上面有大大球嘅抹茶雪糕 非常重抹茶味 而且偏甘微甜 好滑 再加上抹茶蕨餅 白玉 紅豆等等 隔離仲有一瓶黑蜜可以畀你落落去 甜甜地好有趣 勁有京都嘅風味朋友叫咗個香港限定芭菲 上面係抹茶軟雪糕 同樣地好滑 但係抹茶味較淡 牛奶味比較突出 下面亦有白玉 蕨餅等等嘅配料 最特別係最底有原粒士多啤梨嘅果醬呢間抹茶甜品好正 下次都會再嚟食

呢間抹茶甜品好正 下次都會再嚟食