2016-09-14 2175 瀏覽
有一段時間香港人一窩蜂去食各式各樣既日本綠茶甜品店,我實在太怕排長龍又要急住食野啦,所以到大家無咁瘋狂果陣我先至去試京林屋京林屋門面非常優雅,係果d 淡淡既日本味,裝飾看似簡單其實花左好多心思menu 都盡顯日本人果d 嚴謹又細心既feelorder 左呢個抹茶蕨餅$88其實已經太多次係雜誌有介紹呢種食物,但一直未有機會試侍應姐姐見我同朋友手揗腳震唔知點食咁,即刻耐心教我地xD 原來要先落糖漿再加抹茶粉。食落蕨餅本身已有淡淡茶香,溝埋d 糖漿同粉味道淡淡地而口感幾好侍應姐姐介紹我地食呢隻芝士蛋糕$88有埋雪糕同小丸子紅豆架芝士蛋糕超細滑,而且好濃茶味又唔苦,拿lip 得剛剛好,大愛❤️最後同個fd 心思思想叫多個甜品,俾menu 呢張圖吸引左實物都好靚既焙茶雪山$98超大座,黎到我即刻好緊張食完會爆肚d 冰好棉密呀!!同平時d 沙冰or 棉棉冰有d 唔同焙茶味濃,但留意返焙茶味比matcha 味無咁甜,如果想食大甜既朋友可能要失望啦,但我食到尾聲,呢個甜度剛剛好呀~
menu 都盡顯日本人果d 嚴謹又細心既feel
order 左呢個抹茶蕨餅$88
其實已經太多次係雜誌有介紹呢種食物,但一直未有機會試
侍應姐姐見我同朋友手揗腳震唔知點食咁,即刻耐心教我地xD
原來要先落糖漿再加抹茶粉。
侍應姐姐介紹我地食呢隻芝士蛋糕$88
有埋雪糕同小丸子紅豆架
最後同個fd 心思思想叫多個甜品,俾menu 呢張圖吸引左
實物都好靚既焙茶雪山$98
超大座,黎到我即刻好緊張食完會爆肚
d 冰好棉密呀!!同平時d 沙冰or 棉棉冰有d 唔同
  • 抹茶芝士蛋糕