2022-01-10
木澗 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道65-67B號太平洋大廈UG樓A號舖______________________________尖沙咀呢邊有唔少omakase店,入門級價錢比較適合我們可負擔的經濟條件,以下非專業的小小分享🙏🏻❤️$390 +10%服務費$200 deposit for booking赤醋飯,味淡~前菜 : 沙律+漬海蔘(好酸)間八 配柚子胡椒 (新鮮唔腥,柚子胡椒味重)真鯛 配蘿蔔辣椒蓉(新鮮唔腥,少少辣提味,增加味覺層次)深海池魚(新鮮唔腥,有筋)酸薑、木魚花蒜 (等食期間,師傅俾JK食下的小配菜,酸薑好食,木魚花蒜重口味幾惹味)金目鯛 配柚子皮(唔腥,燒過好香魚味)平目魚 (新鮮唔腥,但魚味唔重)墨魚 柚子皮(新鮮,口感彈牙又有少少漿口)赤貝 (新鮮唔腥,赤貝上枱前被師傅拍完暈暈地都仲識好慢咁郁)針魚 (新鮮唔腥,好爽口)甜蝦(新鮮,但甜味唔出,被蝦籽蝦膏搶味)北海道馬糞海膽(一瓣瓣,新鮮唔腥,甜!)中拖羅 (唔腥,但未夠新鮮,燒過後迫出幾香魚油味)銀鱈魚 (K覺得好食,燒得好香好重魚油味。 但J覺得燒得過火,燶味重)右口魚 (超重魚油脂香!比以往食燒左口魚香好多!
尖沙咀金巴利道65-67B號太平洋大廈UG樓A號舖
$390 +10%服務費
$200 deposit for booking
赤醋飯,味淡~
前菜 : 沙律+漬海蔘
(好酸)
間八 配柚子胡椒
(新鮮唔腥,柚子胡椒味重)
真鯛 配蘿蔔辣椒蓉
(新鮮唔腥,少少辣提味,增加味覺層次)
深海池魚
(新鮮唔腥,有筋)
酸薑、木魚花蒜
金目鯛 配柚子皮
(唔腥,燒過好香魚味)
平目魚 [左口魚]
(新鮮唔腥,但魚味唔重)
墨魚 柚子皮
(新鮮,口感彈牙又有少少漿口)
赤貝
(新鮮唔腥,赤貝上枱前被師傅拍完暈暈地都仲識好慢咁郁)
針魚
(新鮮唔腥,好爽口)
甜蝦
(新鮮,但甜味唔出,被蝦籽蝦膏搶味)
北海道馬糞海膽
(一瓣瓣,新鮮唔腥,甜!)
中拖羅
(唔腥,但未夠新鮮,燒過後迫出幾香魚油味)
銀鱈魚
右口魚
(超重魚油脂香!比以往食燒左口魚香好多!有味素點綴但無味的)
味噌湯
(唔過鹹,豆腐粒好香豆味!)
茶碗蒸
(好嫩滑,香菇片幾香)
雪糕 / 咖啡 (2選1)
(曲奇雪糕,濃滑,K估計是MÖVENPICK)
JK後感: 當日見2位師傅 + 1位樓面頗友善,serve我們的師傅態度無問題,但切魚生時動作表現得比較心急,見佢手震,仲見佢切完其中一片魚生,一手就咁拋落木盒待用…..😳😨
因為入門級價錢吸引,魚生新鮮,都會再嚟~