前幾日生日,朋友一直神神祕祕話要俾個驚喜唔講食咩,原來係食omakase! 「OMAKASE」指廚師發辦,由廚師挑選最優質、最時令嘅食材,再創作唔同嘅料理,所以基本上每次都會有唔同嘅菜色,可謂日本料理嘅「最高境界」!雖然一向鍾意食日本菜,但omakase真係第一次食~ itadakimasu啦 😍鱻88位於佐敦道嘅舊街之中,門面由淡木砌成一條小路,十分有日本小町嘅感覺。一上樓梯,右邊就係吧枱,可以望住師傅創作嘅過程;當然除咗吧枱,餐廳仲有卡位同埋包廂,啱晒一班朋友嚟食飯吹水。專程嚟食omakase嘅我地,當然要坐吧枱啦!鱻88嘅omakase有兩款set可以揀,一款$888一款$1288,而我哋就揀咗$888嘅套餐試試。決定好套餐後,師傅馬上問我地有無咩係唔食,再為我哋設計omakase嘅菜色,十分細心呢!今晚嘅前菜係青柳貝、冰頭漬(三文魚頭軟骨)同埋鮟鱇魚肝。師傅向我哋講解,omakase會按味道淺味至濃味嘅方式上菜,先可以享受到食材嘅鮮味。果然!前菜味道清新醒胃,冰頭漬軟得嚟爽脆,帶少許檸檬味;青柳貝亦有別於平日食開嘅貝類,比較軟身但帶淡淡海水味;最特別就係鮟鱇魚肝,睇起來晶凝通透

專程嚟食omakase嘅我地,當然要坐吧枱啦!

今晚嘅前菜係青柳貝、冰頭漬(三文魚頭軟骨)同埋鮟鱇魚肝。師傅向我哋講解,omakase會按味道淺味至濃味嘅方式上菜,先可以享受到食材嘅鮮味。果然!前菜味道清新醒胃,冰頭漬軟得嚟爽脆,帶少許檸檬味;青柳貝亦有別於平日食開嘅貝類,比較軟身但帶淡淡海水味;最特別就係鮟鱇魚肝,睇起來晶凝通透,入口瞬間就融化喺舌尖,仲要完全無魚類內臟嘅腥味!連一向怕腥嘅朋友都對佢讚口不絕🤣 題外話,我哋第一次聽鮟鱇魚就上網search一下,發現原來就係深海嘅燈籠魚😳❗難怪咁特別~

上完前菜之後就到刺身啦!同前菜唔同,師傅話刺身係會一樣一樣咁上,食完放番個碟上前,佢先會再俾下一道菜我哋~

第一道刺身係活赤貝。師傅將赤貝切成條狀,刀功功架十足;活赤貝帶橙紅色,不但新鮮,口感仲爽脆中柔軟 。

第二道刺身名叫「羽太」,師傅話姐係石斑薄切,而羽太係石斑嘅日文,真係唔講唔知😂
而其中一塊羽太刺身包著芽蔥,師傅話一齊食除左可以為刺身增添清新香味,芽蔥嘅微辛辣感仲可以刺激食慾!

第三道刺身係火炙鰤魚魚腩。魚腩嘅脂肪多到入口即溶,超級肥美!上層加咗少辛辣醬,果然係愈食愈濃味呀🤣配上火灸嘅炭火味又係另一種層次~

刺身後就到比較濃味嘅燒物 — 炙燒一口牛。
本身我同朋友都有啲怕牛騷味同血水,但呢道菜完全無🥰 火喉掌控得不溫不熱,雖然軟熟彈牙,但又唔係三成熟個種血淋淋嘅口感(笑)。碟中仲放咗野菌同小玉米,中和一下濃味嘅牛柳粒。

燒物後就到炸物啦。今日嘅炸物係活海鰻天婦羅😍 我同朋友兩個都係鰻魚愛好者,一上菜就急不及待放入口。我哋以為天婦羅係少肉厚炸粉,但呢個係完全相反嘅😂鰻魚厚到食唔出有炸粉,而且雖然肉厚,但居然無骨!好奇寶寶如我哋,就問師傅點解海鰻會咁厚肉啦😹然後師傅話,出面好多自稱海鰻其實係穴子,肉比較薄同少,係第二種鰻魚嚟;海鰻就會比較厚肉多汁,食落口感層次比較豐富,大家以後唔好搞錯啦(笑)。師傅仲話佢哋呢度係自己養鰻魚,每朝去揀新鮮嘅活鰻,再買番嚟自己處理。因為由揀魚、劏魚、去骨到上菜都全部由師傅負責,動輒大半日,所以好少餐廳會咁做lu。

食完炸物就到壽司時間~ 師傅話上菜方式同刺身一樣,都係一件食完再一件咁上菜,俾足夠嘅時間你回味每一口(笑)。

首先登場嘅係金目鯛。本來我食壽司鍾意一半一半咁食,可以食耐啲嘛🤣但師傅話品嚐壽司係要一口食晒佢㗎!所以我哋一啖食咗件金目鯛,果然無錯,整件食先真正品嘗到魚嘅清淡鮮甜!

第二件係白蝦肉壽司,蝦肉上放咗少許蝦子,蝦肉鮮甜再以蝦子吊味,一清一濃配合得十分美妙。

第三件係火炙愛女魚。配上魚身嘅黑松露,更能為愛女魚本身淡淡嘅牛奶香提味。

第四件係赤身壽司。師傅用咗紫蘇葉同七味粉調味,令味道層次更加分明,但又唔會完全蓋過赤身嘅鮮甜。

第五件係太刀魚腩。師傅直接喺魚腩上磨海鹽後炙燒,令味道苦得黎帶甘,而且入口即溶。

第六同第七件分別係三文魚籽同北海道馬糞海膽。兩者都鮮味十足,三文魚籽粒粒分別;而馬糞海膽色澤金黃,顆粒明顯仲好滑溜!

最後就係大小拖羅壽司。師傅係拖羅上再放上小拖羅油脂,令整體帶兩層口感;放入口居然有洋蔥味,洋蔥刺身相配意外地帶到魚嘅鮮味出黎,真係好鍾意呢個組合!

壽司過後就到卷物。師傅為我哋創作咗碎吞拿魚蟹肉卷,三件卷物分別配上唔同topping,分別係:柚子辣醬、黑松露同埋蒜頭。雖然用料一樣,但配唔同topping帶出嚟嘅味道又好大分別,可謂一次過滿足三個願望😹

食過卷物,隨即就上湯品啦!今晚嘅湯係豆乳昆布湯,湯底以魚湯再加豆乳製成,十分鮮甜。

最後就到甜品 — 傳統嘅紅豆抺茶蒛餅😍蒛餅配上濃濃嘅抺茶粉,帶些少茶澀,配上甜甜嘅紅豆蓉,完美!
2019-04-03