2021-08-11 425 瀏覽
呢間食店, 好耐之前我係中午食過, 其實都有3年幾4年前, 因為之前係附近工作, 我其實對於魚生飯好抗拒, 原因係通常都係一粒粒有筋又似賣剩切走咗D新鮮而剩番落唻嘅魚生, 咁個次同事揀咗, 我無諗過得4款揀, 所以無辦法下唯有照食. 雖然果次食完都比我想像中好, 但無再去了, 原因係無論係午餐時都無特別平, 再加上係深水埗有好多好多食店揀仲要平靚正都有, 對於我地同事唻講(當年)食$70以上都已經係出糧日或者有大節日了. 果時70幾已經有靚扒食.到今次因為諗唔到去邊慶祝, 又唔想又係TST區, 想揀D人地未試過嘅日本餐.去到門口, 影番個相先,因為太似係日本,會突然有間店鋪塊布仲大個個店名(仲係好似之前咁乾淨利落嘅門面) 我打電話去問時都有講有個限定嘅魚二食, 我都已經諗好咗叫呢款限定, 另外會有款魚生飯: 分別梅、竹、松、特上 (已影咗相比大家睇下有咩唔同)我就揀咗有蟹嘅松, 同我印象一樣, 好高嘅魚生蓉山仔係D飯上面, 而且都幾多蟹肉, 不過好高嘅情況下真係要小心D夾落個碗度, 因為我跌咗D蟹肉….味道仍然係唔錯不過如果喜歡一片片魚生嘅你, 呢D梅、竹、松、特上你地唔會十分吸引,

不過如果喜歡一片片魚生嘅你, 呢D梅、竹、松、特上你地唔會十分吸引, 不過試下真係無妨架, 因為佢個食法都有小小似係日本食炭燒饅魚飯.

~ 首先品嚐部份的新鮮魚生片作飯前前菜,(建議大家留下一小部份的魚生片,在最後加湯時以茶清飯方式一起吃。)

建議以下步驟食法逐一品嚐:

步驟一(海鮮丼)把WASABI放進特製醬油裹,然後操,再慢慢倒進宗像并内,以海鮮丼方式進食。先用木幾把適量的海鮮和白飯放在紫菜裹,自製手卷進食。
步驟二(自製手卷)

步驟三(茶漬湯飯)吃剩約三分一的丼飯,把最初的魚生片連胡麻醬汁一起放進碗内。然後店員加湯,再加入自己喜數的調味料,以茶方式進食。

另外一款係限定嘅魚二食, 佢個魚肉新鮮, 連我對於紅色魚嘅魚生唔感興趣都覺得比想像中好好, 另一款係二食配上飯+秘製汁去醃製, 真係各有風味, 最後配上熱呼呼嘅茶漬好完滿, 順戴一提, 佢地2款飯嘅湯都係唔同架, 呢個係好值得一讚嘅, 仲要無加一添, 大家都係食完就走, 唔會留係度長談阻住人番枱, 食客都有質素