2015-12-22
年青人潮食是以日本菜為主, 行經彌敦道旺角區, 有如到了日本新宿, 處處都是日本食肆的廣告牌, 紅白黑為主色. 目不暇給. 今晚我們選了宮崎燒肉放題, 可以盡興吃一餐, 因為放題好處, 朋友一起吃喝, AA 制付款平均計, 也可隨意大選心头好, 唯一壞處是不知不覺加磅了餐廳入口要行落地庫, 第一眼夠吸引是獎牌多多, 另牆身及樓梯的油漆設計很幻彩新奇, 如置身日本新宿. 最特別其他放題餐廳多是枱細而人迫, 身也轉不過, 但宮崎坐得很舒適, 多是卡座較闊落, 吃得更輕鬆 !年青的男侍應, 手急眼快也有禮貌, 安排入坐不忙介紹特式食品, 派來一張彩報, 圖文並茂, 枱上有 A ~ H選票. 可以慢慢点, 慢慢吃. 此店不止吃日式燒肉的,還有供應刺身、壽司, 炸物, 烏冬/麵類等。飲品是盒/罐裝自取, 各式其式.先送來一個八碟, 分別 4碟雞 4碟豬, 圍着燒爐, 立即行動可以先嚐一口, 再点其他食品, 頂好安排!2人同行有三選一免費加料, 我們選了 “憤怒火牛仔” 用木架盛來鮮牛肉, 燒得好快便熟, 配以枱上備給各人的燒汁, 麻油及辣醬. Tasty!從A ~ H選票, 我們点了:蕃茄沙律,
餐廳入口要行落地庫, 第一眼夠吸引是獎牌多多, 另牆身及樓梯的油漆設計很幻彩新奇, 如置身日本新宿. 最特別其他 放題餐廳多是枱細而人迫, 身也轉不過, 但宮崎坐得很舒適, 多是卡座較闊落, 吃得更輕鬆 !
先送來一個八碟, 分別 4碟雞 4碟豬, 圍着燒爐, 立即行動可以先嚐一口, 再点其他食品, 頂好安排! 2人同行有三選一免費加料, 我們選了 “憤怒火牛仔” 用木架盛來鮮牛肉, 燒得好快便熟, 配以枱上備給各人的燒汁, 麻油及辣醬. Tasty! 從A ~ H選票, 我們点了:
蕃茄沙律, 野菜沙律: 菜夠新鮮, 那醋汁做得也很好. 寿司/卷物: 我們選了太卷, 加州卷, 槍燒穴子寿司, 紫菜很脆口, 口感很好.
刺身/小食 選了 三文魚, 希靈魚, 白蝦, 樣樣鮮甜的, 吃起來感覺清爽, 中華沙律, 蟹子沙律, 蟹子好多.
海老天婦羅, 南瓜天婦羅, 蕃薯天婦羅, 很可口又鬆脆. 海鮮類燒物有:
清酒煮蜆" , 燒熱即打開, 又好睇而蜆肉又鮮甜, 夠滑, GOOD.
牛油半殼帆立貝係用清酒牛油燒, Lovely taste, 再加燒 新鮮菠蘿 , 重有牛油香草龍脷魚, 燒金菇配牛油用錫盆子燒, 入口甘香, 頂瓜瓜. 燒肉汁豬頸肉, 芝士腸, 好快熟 唔錯, 牛油味好香
吞拿魚腩入口溶化,幾有鮮味. 黑椒/辛茄/芥末/辣味 一口牛粒, 紅酒/辛茄/胡麻/辣味薄牛, 法式香草羊架, 調味汁極好, 坑紋好吸引, 好快燒熟, 肉味濃厚一陣就聞到陣味, 香噴噴! 此店特点是可以自取生菜杯, 吃了太多肉, 如用生菜包方式吃, 減少熱氣. 更好滋味! 今個晚餐太飽了, 沒有 甜品也冇問題.
任飲有各式水,菓汁, 啤酒
每人 258- 合理. 要再來