2023-06-04
🦪日本生蠔專門店🦪-之前去日本食過令和之怪物一直念念不忘🥺 所以去咗呢間出名專食日本生蠔嘅餐廳去懷念吓😌 餐廳好好有埋地圖教埋我地可以根據自己鍾意嘅口味同地區㨂😙 今晚就㨂咗嚟自岩手縣嘅三款生蠔🦪-🦪令和之怪物 $108 最出名應該係佢啦 咬落爽口 海水味比較重 一貫日本生蠔🦪岩手陸前高田 $108 爽口 海水味重🦪岩手廣田灣 $98 爽口 海水味重 清甜-🐣玉子免治雞肉 $40呢個去開有串燒嘅餐廳我地都好鍾意叫嘅item 軟骨爽脆 加上蛋味幾重 好香口😜牛舌 $38中間厚薄 不過燒得幾好 唔會太油 口感十足-🍤天婦羅明太子 $68天婦羅嘅麵漿夠薄 外層鬆脆 所以一咬就食到明太子 而明太子唔會太辣太鹹 啱晒送酒-🐟胡麻油甘魚刺身 $98呢個係九洲博多地方嘅特色菜式 胡麻粉加上醋好開胃 配上油分較多嘅油甘魚好夾-🍝海膽忌廉意大利麵 $198呢個其實係加咗海膽嘅carbonara 醬汁幾濃稠 食到好重嘅忌廉味 不過海膽就有嗥被搶風頭 有少少失望-🍙辛味噌燒飯團 $38/pcs呢個好有驚喜 燒飯團嘅一面塗滿咗味噌 仲有紫蘇葉 同紫菜 香氣十足 不過記得要襯熱食 如果唔係紫菜會好易淋-🍍沖繩雜
🦪岩手陸前高田 $108 爽口 海水味重
🍝海膽忌廉意大利麵 $198
🍙辛味噌燒飯團 $38/pcs
🍍沖繩雜果梳打 $48
🍋長崎琵琶燒酌梳打 $68
見到佢嘅梳打寫咗特強氣泡 當然要叫啦 果然冇令我失望 氣泡好勁 加上果汁嘅味道 好解膩
📍#牡蠣酒場
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 1樓101-102號舖