2018-09-28 133 瀏覽
早幾日完成左公司嘅大活動,決定夜晚去屋企搵下好嘢食慶功,上網見呢間日本餐廳好高評分,而且見啲相都好吸引,就同屋企人嚟試下地點好方便,係正地鐵站上面嘅黃大仙中心,因為7點前嚟到,都唔使等位,而且餐牌有好多選擇剩係刺身都有好多款先叫一個沙律🥗清新下先,揀左火焰左口魚牛油果🥑沙律,我一邊撈下盆沙律一邊已經聞到好重嘅黑松露味道,材料亦好豐富,配上沙律醋好開胃,我第一次食左口魚發覺原來係比較爽嘅,食完沙律覺得好想再繼續食其他嘢,因為沙律味道配搭得好食日本嘢當然唔少得刺身啦,點左個四點刺身盛,睇得出刺身好新鮮,有三文魚、生蠔、蝦同另一種魚生,全部食落去都好鮮甜尤其係生蠔好肥美,簡單配上檸檬汁就已經襯托出鮮味另外叫咗個熟食,係黑豚肩燒丼,呢個丼飯簡直喜出望外,因為黑豚肩真係燒得好香,有一種炭燒嘅感覺,而且肉味好濃,再配上甜甜嘅醬汁,成個丼飯好出色而櫻花蝦鯛魚湯泡飯亦都好正,熱辣辣嘅石鍋承載着好多材料,包括有櫻花蝦同帶子,職員會幫手倒鯛魚湯去泡飯鯛魚湯嘅味道好鮮甜,而且我哋可以自己再倒脆米去配搭,湯飯加上幾種海鮮絕對能夠提升鮮味,食完覺得好暖胃最後到甜品時間,抺茶永遠係女仔嘅至愛,點左個宇治抹茶阿法奇

剩係刺身都有好多款

,因為沙律味道配搭得好

火焰左口魚牛油果沙律

四點刺身盛

尤其係生蠔好肥美,簡單配上檸檬汁就已經襯托出鮮味

黑豚肩燒丼

櫻花蝦鯛魚湯泡飯

最後到甜品時間,抺茶永遠係女仔嘅至愛,點左個宇治抹茶阿法奇朵

宇治抹茶阿法奇朵

原來係配上一杯仔抺茶,可以分開食又得,或者可以將抺茶倒係雪糕上,簡直係抺茶嘅雙重享受,雪糕嘅抹茶味都好濃,啖啖抺茶味🍵

仲有好多抹茶甜品嘅選擇

食完呢一餐覺得好滿足,好似去咗日本食嘢咁,食物嘅質素好高,睇得出廚師好有心機,餐廳嘅環境坐得好舒適,而且服務周到,好值得推介,我一定會再嚟㗎
2018-09-26
火焰左口魚牛油果沙律