一直都很想和朋友試試這間主打一系列以日本走地雞-惠比壽雞隻製作嘅串燒專門店-鳥森,另外更有部分內臟款式是來自本地新鮮雞,假如諗唔到食乜好,就建議好似我咁order呢個Mori Omakase Set,一位都只係$680, 廚師發板另外呢度亦提供單點選擇供應的提燈,雞冠,日本產雞心元等款式,喺出面傳銷店好少會食到,而部分食材更先經過自家熟成再烤製,夠晒特色!SAKE Menu多款清酒選擇,先來一杯時令泡盛解解渴吧精選鳥燒8本,有雞腳筋,阿波尾雞尾,惠比壽雞腎,蛋黃漬免治雞肉棒,雞掌心,雞胸軟骨,一夜干雞翼, 惠比壽雞腿肉,一定滿足到雞迷嘅味覺!!雞胸軟骨是雞胸肋骨末端的三角軟骨,由於皮下脂肪小因此口感非常脆口,而且雞肉以及雞胸骨分隔,唔怕食到悶雞腳筋相比起雞胸肋骨質感軟腍得多,有啲似食鴨舌嘅口感,第一次食感覺不錯一夜干雞翼比起一般嘅雞翼肉質結實好多,而且肉質好彈牙新鮮阿波尾雞尾即是雞的尾巴,口感十足,而且低脂味濃,令我改變了食雞pat pat嘅觀念食惠比壽雞一定要食佢嘅雞腿肉, 雞肉能保持多汁,肉質具嚼勁口感,低脂而且肉味香濃Grilled Fish方面選擇了白鱔,師傅用上調味料加上精準

SAKE Menu多款清酒選擇,先來一杯時令泡盛解解渴吧

一夜干雞翼比起一般嘅雞翼肉質結實好多,而且肉質好彈牙新鮮

Grilled Fish方面選擇了白鱔,師傅用上調味料加上精準嘅燒香,成為外皮脆,魚肉滑溜的燒物

惠比壽炭火親子丼係我鍾意嘅滑蛋飯啊,配上了粒粒香蔥及絲絲紫菜,還有蛋汁滲入了米飯中,食落去特別香濃

最後就是店舖自家製的甜品-紅豆牛奶蛋白布丁,蛋白好香但是就有點散及水,如果蛋白比較實會好一點!

#鳥森 地址 : 銅鑼灣恩平道42號亨利中心7樓
#銅鑼灣串燒 #銅鑼灣惠比壽雞