2014-08-05
由於中學同學生日,公主我就去openrice search 下。突然諗起沙田圖書館隔離既意大利餐廳,聽聞好食但好難book位,於是拿拿聲約人。但間嘢唔止難book個電話唔係唔通就無人聽,打咗百九幾萬次終於有人聽。但個姐姐話多過8人就要落訂,訂金亦因為鎖響夾萬無得退(咩理論?)而用餐時間亦只有1個半鐘。Ok,公主我明嘅,但我唔得閒過去,所以問定佢有無落場時間,費事朋友去到摸門釘。點知佢九唔搭八話:「你地嘅用餐時間係1個半鐘。」救命!我唯有改過句問,「你地係咪咩時候都有人收訂?」個姐姐:「如果門口無人我地入面都會有人出嚟收。」人都癲可唔可以俾番啲training啲staff呢?好喇,反正人數未實,我覆話遲啲先去落,佢話最少一星期前要覆實,真係⋯⋯到咗當日,人數竟然銳減到4人。公主我有事遲咗去,去到一睇,原來係當年中學畢業日本旅行嘅隊友。即時話當年,大家嘅性格同白癡低能嘢真係冇變,哈哈由於公主我遲到,隊友已經叫晒嘢食。我都叫埋杯「強迫性」熱蘋果茶,都幾好飲嘅~最先嚟到嘅係雜菌忌廉湯,好香菇味,忌廉令到個湯好滑,但又唔會稀lung lung,雜菌有咬口,感覺好濃郁。而且個湯好熱辣辣,公主我最鍾
人都癲可唔可以俾番啲training啲staff呢?
最先嚟到嘅係雜菌忌廉湯,好香菇味,忌廉令到個湯好滑,但又唔會稀lung lung,雜菌有咬口,感覺好濃郁。而且個湯好熱辣辣,公主我最鍾意
飲熱湯,超正!
隊友都話自己響屋企煮唔到咁嘅湯,真係好正!
個包係意大利式,唔係塗牛油,係配黑醋同橄欖油。可惜個包係凍配黑醋都冇用,而且個橄欖油都唔係靚嘢,完全冇香味。
呢個凱撒沙律話係二人份量,但我地四個人都夠食,每人分左三四次先食得晒。個沙律汁剛剛好,唔太多唔太少。而且有好多煙三文魚同蟹肉。再加埋Parmesan芝士,真係冇得彈。唯一美中不足嘅係,麵包太大粒,脆煙肉亦比較硬。
之後到煎蝦意大利飯,好搞笑地4人分3隻大蝦。好彩有人唔食大蝦先至夠分,但其實都仲有好多小蝦。個意大利飯煮得剛剛好,al dente,蝦汁亦好香濃。但係大蝦腌得唔夠入味,只係夠彈牙而冇乜蝦味。但係個飯真係煮得好好,值得推介!
最後到呢個脆豬手,個皮真係勁脆豬手亦非常好味,冇臭豬味,鹹鹹香香好正味道一流。但食食下都膩,好彩有個酸菜同芥辣,即刻開胃番晒。食到最尾,公主我都不顧儀態,要拎起舊骨咬埋啲肉嚟食。最正係,啲皮凍晒都重係脆!
其實間嘢嘅服務都唔差,除咗訂位時個姐姐無乜常識同禮貌,其實都唔錯㗎。佢係睇住我地食完一樣,先至再上另一樣,所以唔會搞到成枱嘢。而且整體嚟講啲嘢又真係相當好食,全部都好得,有機會可以encore!望到隔離檯既牛扒同羊架,真係好香㗎,下次一定要去試吓先!
p.s. 不過好搞笑,我哋食食下突然間聞到好大陣燶味,差啲以為火燭