2024-10-21
喺太子,搵到一間相當有玩味嘅居酒屋 - “餓居”。呢度,四處都係打卡位。門口嘅紅色鳥居、許願板、櫻花樹、tatami等,都令人感覺身處日本般😌。不過,打卡嘅唔止環境,仲有嘢食,而且係有得食有得玩,價錢仲相當親民。DIY 雲朵夢王飯(自己動手自己玩) $38相當好玩,得意又平價嘅菜式。一隻夢王蛋、一碗飯、一個電動打蛋器,就可以DIY做到雲朵般嘅蛋白效果,再加埋蛋黃,打卡菜式,自己做都得。夢王三文魚子漬飯 $98同夢王飯相似,不過多咗三文魚子,其實就唔一定需要打蛋白,只要分開個蛋黃,倒落去就得。有咗三文魚子,味道層次豐富好多。厚燒玉子三重奏 $98同樣地係打卡味道十足,但呢個三重奏可以喺六種味當中揀三種。我哋今晚就揀咗大阪燒、海膽醬同蜜糖芥末。三隻味入面,海膽醬最特別,大阪燒就最豐富,其實三隻味都做得唔錯。壽喜燒牛肉鍋-小盛 $128相對上,壽喜燒就冇咁似打卡。不過就用料十足。就算只係小盛,都有5-6大塊牛肉。加上大量嘅豆腐菜菇洋蔥等等,作為壽喜燒,足夠食有餘。熱金桔檸檬水果茶/1000ml $58一個普通嘅熱飲點樣可以打卡?答案就係將熱飲裝喺個架度,再等食客可以自己斟嚟飲。我最欣賞除咗係
。
DIY 雲朵夢王飯(自己動手自己玩) $38
夢王三文魚子漬飯 $98
厚燒玉子三重奏 $98
壽喜燒牛肉鍋-小盛 $128
熱金桔檸檬水果茶/1000ml $58
一個普通嘅熱飲點樣可以打卡?
答案就係將熱飲裝喺個架度,再等食客可以自己斟嚟飲。
我最欣賞除咗係佢嘅金桔味,就係足足1000ml嘅容量,其實都夠兩個人飲了。
木村信洲白桃梳打汽水 $27
我哋另外叫多一個凍嘅梳打汽水,白桃香味十足,應甜則甜,夠晒迷人。
餓居好有趣,日式風十足,菜式創意十足,唔係一般居酒屋風格。今晚六點已經吸引到好多食客訂位而嚟,就知道佢吸引力了。