同朋友甘岩係深水埗行街 ,平時最中意食日本野既我當然睇下邊到有日本菜食下,就係附近比我發現到間新開既(保食屋),店面已經痴左好多美食圖同餐牌價錢,而且好抵,就平平食個LUNCH啦,估唔到又真係又平又好味!   入到去店員服務態度好好,安排坐位及遞上熱茶.見到餐牌款式林林種種好多野都想食,見到圖上的照燒雞扒烏冬$55好吸引就試下佢啦!  過左一震野食都到曬,見到大大塊雞扒烏冬,雞扒皮脆肉嫰咬落去完全唔老,好新鮮,沒有雪藏味,烏冬爽口彈牙令我想食多碗. 另外店中仲有東洋風下午茶餐,食日本野又點少得豚肉燒餅$35,燒餅材料適中唔會太多面粉,食落唔會似食緊舊粉團甘.而且店長推薦的雪見蜂蜜厚多士$35點都要試下,個名改得甘得意,仲有所有餐都包埋野飲真係勁抵!令我深刻既係厚多士,外脆內軟,內裡夾住滿滿的紅豆,切開中間以為係CREAM原來係雪糕同燒綿花糖,岩曬中意食甜野既我.  呢一餐以為自己去左日本,食物雖然便宜但並不普通,下次要試埋保食屋既小食,食完飯仲有甜品,一大享受!

燒餅材料適中唔會太多面粉,食落唔會似食緊舊粉團甘.