2017-03-30
好早就發現呢間隱世貴價拉麵店,尋晚終於黎撐檯腳一試!第一次食沾麵,呢間店得三種麵兩種蛋同幾種配料,兩個人叫左一黑一白,無意中聽到店家講原來兩種面落嘅油係唔同的,又學到野!沾麵出名湯汁濃而重口,為掛湯而特製。呢碗香料好多,湯汁濃而鹹,味道香而不膩,但掛湯效果就一般。值得一提嘅係兩種蛋,特色半熟煮蛋只有三四成熟,加入醬油柚子味道奇特,個人覺得一d都唔夾,因此兩三啖就已放棄。反而係濃湯入面嘅溫泉蛋熟得岩岩好,溏心黏稠,最重要係吸收左濃湯嘅鮮香,抵讚!最後不得不提嘅係呢度嘅叉燒,門口標榜非巴西黑心肉,肉質厚度肥瘦適中,外圈炙燒微焦,同醬汁嘅味道特別夾,非常入味,別具匠心!總括而言食物味道無驚喜而偏貴,但用料同態度可見用心。其實黎呢度就係食氣氛嘅,睇食評以爲好狹窄侷促,但個人覺得好有日本街頭風,大廚同店主都係鍾意同客人傾計嘅日本人,收碗碟個陣講日文,鍾意日本文化嘅應該會同我一樣覺得氣氛好正,值得一試。
第一次食沾麵,呢間店得三種麵兩種蛋同幾種配料,兩個人叫左一黑一白,無意中聽到店家講原來兩種面落嘅油係唔同的,又學到野! 沾麵出名湯汁濃而重口,為掛湯而特製。呢碗香料好多,湯汁濃而鹹,味道香而不膩,但掛湯效果就一般。 值得一提嘅係兩種蛋,特色半熟煮蛋只有三四成熟,加入醬油柚子味道奇特,個人覺得一d都唔夾,因此兩三啖就已放棄。反而係濃湯入面嘅溫泉蛋熟得岩岩好,溏心黏稠,最重要係吸收左濃湯嘅鮮香,抵讚!