聽同事話天后臨記既雞蛋仔好好味,就心思思想黎試。不過見到OpenRice都有啲喊喊,所以同自己講都係平常心。7:10pm嚟到,有四個人喺我前面等緊拎嘢食。我就同店員點咗一個原味格仔餅後就企喺隔離度等。好好彩我個底格仔餅係當日最後既一份。之後見到有兩個人嚟買,店員都話格仔餅同雞蛋仔都冇晒喇。等咗幾分鐘,我個格仔餅就拎得喇,比想像中快。一拎到上手,眼見好厚播。但係用少少力拎個格仔餅喺個紙袋仔出黎,個格仔餅係鬆軟到一拎已經mi開咗. 再咬落去,第一次食格仔餅,食到呢個口感,係好鬆軟,唔係厚實實/重身嘅格仔餅。佢個格仔紋同平時一般嘅唔同,平時嗰啲格仔細啲密啲,而臨記呢個係大啲,同埋佢個格仔係深啲,所以每個正方形嘅邊都做到脆脆嘅效果(因為正方形邊做到夠簿身)。但係佢既正方形邊脆得來又唔會話係好實嗰隻脆。呢個口感真係好特別,令我印象深刻。我諗能夠做到呢個效果,日本麵粉同埋佢呢個特別嘅模具都有好大功勞。至於味道方面,佢本身張poster已經講明係少糖少油,所以對比起出面平時食到既真係light好多. 如果鍾意重口味嘅朋友,可能要叫佢多醬多油喇。備註:格仔餅或者雞蛋仔一定係即時食最好食。我就拎咗喺商

等咗幾分鐘,我個格仔餅就拎得喇,比想像中快。

備註:格仔餅或者雞蛋仔一定係即時食最好食。我就拎咗喺商場入邊立食。食完出返嚟見到舖頭已經閂咗門。所以想食嘅朋友記得唔可以太夜去喇。