今日下午放假,途經上水,喺龍琛路運動場放低架車🚙,行過對面就見到呢一間外面裝修得好有日本⛩️feel,所以就供咗入去食午餐。室內的裝修,都係用日本人鍾意嘅木🪵為主,仲有吧枱座,而櫈下邊仲有個籃可以裝包包👜。背景播住好輕快嘅日本歌,真係好似去咗日本🇯🇵。午餐主打拉麵🍜同便當🍱,我同朋友都係拉麵控,所以兩個都嗌咗拉麵🍜🍜。呢度無論湯底,麵條,麵質,配料辣度到都可以自由選擇,仲可以按個人喜好及食量追加不同的配料,面,及湯。(香菜☘️)拉麵🍜$78本身豬骨🐷湯已經味道10分濃郁,再加上呢隻顏色,就知道加咗唔少香菜落去煮。我揀咗幼麵,因為鍾意佢能夠掛多啲湯,麵身方面都好爽口同彈牙,唔會林啤啤。個豬軟骨🐽真係煮得好𣺉,好入味,咬落去骨膠原嘅膠質充滿整個口腔!yum yum! 叉燒肥肉相稱,有種鹹香嘅美味。溫泉蛋♨️🥚,煮的火候處理得好好。蛋白好軟棉,仲有少許流質嘅狀態,而蛋黃亦都做到流心嘅效果。因為鍾意食味荀,所以同朋友都嗌咗原味同埋辣🌶️味,個人唔係好食得辣,所以覺得辣味都幾勁,鍾意食辣嘅朋友就啱啦!同朋友都加$30 ,叫埋小食同嘢飲鹽酥雞腿🐔🦵🏽一碟有四件,都幾大件。炸得好鬆脆,咬落去好脆口同鬆化。鹹

(香菜☘️)拉麵🍜$78

叉燒肥肉相稱,有種鹹香嘅美味。

同朋友都加$30 ,叫埋小食同嘢飲
鹽酥雞腿🐔🦵🏽
一碟有四件,都幾大件。炸得好鬆脆,咬落去好脆口同鬆化。鹹香味本身已經好濃郁,醃得好入味,再加上加有少許Wasabi嘅醬汁,真有畫龍點睛,味道好配合,更能提升整個美味感。

餃子🥟
餃子煎得隨脆身,入邊仍然都好Juicy。

我叫咗個西柚梳打🍹,我朋友叫咗個青檸梳打。橙黃色嘅西柚梳打顏色好靚,味道都好好飲,完全冇藥水味。

整體感覺,覺得拉麵好用心煮,食物質素唔錯,唔怪得1點鐘過後,都差唔多座無虛席。
  • 鹽酥雞腿
  • 豬軟骨叉燒拉麵