2006-06-19
早幾日有2個日本朋友來香港, 指明要食best of the best Chinese spicy food, 令我好頭痛, 因我本身係完全唔食辣既, 都唔知邊度有最好既川菜, 幸得以下各路英雄相助, 我見所有comments都咁好, 於是就決定一試.果度真係幾隱蔽, 外面一個招牌都無, 去到既時候, 因時間尚早, 全間鋪頭得我地三個人, 隨即受到殷勤招待, 我都係第一次食川菜, 所以請佢地發板, 而佢地知道我地趕時間, 上菜亦都好快, 當晚食左:1.口水雞2.香辣青瓜3.辣子炒蝦4.水煮魚5.麻婆豆腐6.宮寶雞丁7.炒波菜8.擔擔麵因為我真係唔食得辣,所以每樣只係試左少少,我最中意當然係宮寶雞丁,酸酸甜甜又唔辣,水煮魚都好特別,魚肉好滑,而我2個friend就食得好開心,猛話從未食過呢種spicy food,即使經過幾日既行程周圍食, 佢地依然話呢餐最好味!所以雖然我自已唔嗜辣,但見到佢地咁滿意我都覺得呢餐好值得!
1.口水雞
2.香辣青瓜